English
Főoldal > Blog > Az érintés fontossága és a  ...

Az érintés fontossága és a csiklandósság

Az érintés fontossága és a  csiklandósság

 

 

Az érintés fontossága és a csiklandósság

 

 

Bőrünk segít megtapasztalni a hideget, meleget, selymeset, durvát, érdeset, simát. Az egyik legfontosabb érzékszerveink egyike. Képes a fájdalmat és az érzéki érintést érzéssé alakítani. 

 

Már gyermek korban a simogatás, finom puszilgatás az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz, melyen keresztül képesek vagyunk érzéseket átadni és érzékeltetni.

 

Képesek vagyunk tapintással megváltoztatni a hangulatot. A fájdalmat enyhíthetjük és a boldogságot erősíthetjük. 

 

Ahol a bőr vékonyabb gyorsabban képes az idegvégződéseken keresztül eljutattni, hogy maga az érzékelés milyen reakciót váltson ki az érintettből. Az arc az egyik legvékonyabb bőrfelületeink egyike. 

 

Az érintés az egyik legjobb módja a szeretet kifejezésének. A szeretetnyelve.

 

 

 

Csiklandós vagy?

 

 

Mi az a csiklandósság?

A bőrünkben lévő idegvégződések, amikor csiklandoznak minket, jeleket küldenek az agyunkba. A kiagyunk abba a részébe, ami a mozgás indítását irányítja. A hirtelen érintés hatására testünk reakciója, hogy összerándul. Meglepődés számára, hiába akkor is ha számítunk rá.

 

Miért felejtünk el felnőtt korban csiklandozni?

Gyermekek esetében természetes és a játék részét képezi, hogy megcsikizzük őket, így mindenkiből nevetést és boldogságot váltunk ki. De akkor miért feletkezünk meg felnőttként erről?

Márcsak azért is tökéletes, mert a csiklandozás karcsúsít! Megnevetett, azaz izmokat mozgat meg és kalóriát éget. Egy vizsgálat szerint, melyet a Az International Journal of Obesity című lap jelentetett meg, 10-15 perc nevetés 10-40 extra kalóriát éget el naponta, ami évente fél vagy akár két kilót is jelenthet.

 

Tudtad?

 

 

  • A csiklandozás segít a kötődésben. Hogyan? Építi a kapcsolatot úgy, hogy közben nevetésre ingerel. Egyfajta kötődést vált ki. Gyermekek esetében nagyon jó terápiás gyakorlatként is alkalmazzák, hogy a gyermek jobban kötődjön és kevésbé érezze a félelmet.
  • Egy kutatás szerint a férfiak jobban szeretik a csiklanozást, mint a nők. Vagyis kevésbé érzik kellemetlennek az érzést. (természetesen ez egyéntől és beállítottságtól igyen erősen függ)
  • A XVI. században egy szekta a törvényszegőit csiklandozással kínozta.

 

Miért nem tudjuk magunkat csiklandozni?

 

 

A válasz nagyon egyszerű, mert nem tudjuk magunkat meglepni a hirtelen mozdulattal sem. Hiába próbűlkozunk, szinte lehetetlen elérni, hogy magunkat csiklandozzuk meg.

 

Melyek a legérzékenyebb pontok?

 

 

A törzs oldalsó része és a talp derült ki egy amerikai kutatásból.

A tudomány még nem talált választ arra a kérdésre, hogy miért van az, hogy egyes emberek jobban mások pedig kevésbé csiklandósak.

 

Mindenesetre csiklandozásra fel, építsük a kötődést tovább, égessük a kalóriákat és nevessünk sokat.

 

mennyiség