Tippek az őszi kertészkedéshez

Az őszi kertészkedés remek alkalom, hogy a friss levegőn egy kis testmozgást végezzünk, és persze arra is, hogy egy kicsit kiszakadjunk az esetleges szomorkás hangulatból. Feláshatjuk például a kertet és már előre megtervezhetjünk tavaszra azokat a változtatásokat, amiket majd a kellemesebb évszakban megvalósítunk. Minél rosszabb az időjárás, annál kevesebb idő marad a kertre: ne késlekedjünk hát, töltsünk még most annyi napot a szabadban, amennyire csak lehetőségünk van: aktuális cikkünkben ajánlunk pár tippet a munkálatokhoz!

 

Ásókat megragadni!

Az ősz kiváló időszak arra, hogy felássuk a kertet és egy kiadós adag komposztot dolgozzunk bele. (Ezt a munkát egyébként érdemes minden évben elvégezni!) A komposzt lehet saját, de ha nincs ilyenünk, faiskolában, kertészetekben is vásárolhatunk. A komposztálással van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy földünk a legjobb formáját hozza majd tavasszal. 

 

Takarításra fel!

Minden valószínűség szerint nem épp a legszórakoztatóbb programnak ígérkezik egy kiadós nagytakarítás, de annál hasznosabb és fontosabb program. Az elszáradt vagy beteg növényeket gyökerestől húzzuk ki a földből, a megmaradtak körül pedig tisztítsuk ki az ágyásokat, kiemelten a gyökerek körül. Ezzel a folyamattal megkímélhetjük őket a kártevőktől, így tavasszal sokkal szebb virágokat/terméseket hoznak majd. 

 

Mars az ágyba!

Mi sem szeretünk bikiniben járni télen, nem is csoda, hogy a növények sem értékelik kifejezetten a hidegebb időjárást. Figyeljünk rájuk, és főleg különösképpen a gyökerek környékén alaposan takarjuk be őket!

 

Irány vásárolni!

Hölgyek figyelem! Kedvenc időtöltésünknek most ér igazán hódolni: válasszuk ki a tavaszra szánt magvakat és virághagymákat és ültessük be még őket a fagy beállta előtt!

 

Középpontban a szaporítás

Elérkezett az idő arra, hogy a meggyarapodott évelőket kiássuk és terjedelmes töveiket több kis darabra osszuk, majd ismét elültessük őket. Ha ezt a műveletet most végezzük el, a növényeknek több idejük lesz arra, hogy ismét megnövekedhessenek és a tavasz beköszöntével új hajtásokat hozzanak.

 

Lombkomposzt mindenek felett!

A lombkomposzt több szempontból is igen hasznosnak bizonyul, az elkészítése pedig kimondottan egyszerű. A lehullott levelek nagy részét takaros kis csomókba húzzuk a bokrok alá, illetve tegyük az ágyásokra. Ez a réteg ugyanis megóvja a az élőlényeket a nagy hidegtől, emelett pedig a madarak és az apróbb állatok is találnak táplálékot alatta. A maradék levelet is érdemes felhasználni: tehetünk belőle a saját komposztunk tetejére, vagy készíthetünk kimondott lombkomposztot egy jól szellőző komposztkeretbe, ahol hagyjuk majd szépen összeérni a leveleket. Az így kapott “anyag” kiváló táptalaj lesz a különböző növények számára, de ehhez mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a beteg leveleket ne rakjuk bele.

 

Építkezésre fel!

Itt az ideje felkészülni a kert állatainak, vagy akár a majdani kis szárnyasok látogatására is. Szóval két választásunk van: vagy beszerzünk egy csinos kis házat/ólat vagy barkácsolunk egyet magunk. 

 

Reméljük ezúttal is hasznos tippekkel láttunk el Benneteket, jövő héten újabb érdekes témát hozunk! Addig is pihenjétek ki a kinti munkát egy forró fürdővel, Super Shine tusfürdőnk csak Rátok vár!

 


Oszd meg a véleményed