Szeptemberi könyvajánló

Új évszak, új könyvek! Vége a strandszezonnak, a napágyas olvasásokat kuckózásos, kávézós olvasások váltják fel. Bármilyen is legyen az időjárás és bárhol is legyen a helyszín, egy momentum minden “felállásban” közös: ez pedig az olvasás szeretete. Aktuális ajánlókban új kedvenceinket mutatjuk be Nektek!

 

1. Kiss Noémi: Balaton

 

Kiss Noémi egy csepp nyarat csempész a őszi napokba, ugyanis, ahogyan az a novelláskötet címéből is kiderül: a Balatonnál játszódik. Ezúttal nem napjaink Balcsijára kell gondolni, hanem történetesen a nyolcvanas évekére.  Az író sajátos hangulatvilága újdonsült szerzeményében is megjelenik: az izgalom és a szorongás amolyan furcsa párként elevenednek meg. Erőteljesen szerepet kapnak a terület sajátosságai is, valamint történelmi betekintést is nyerhetünk a szocializmusba: a legszegényebbek s leggazdagabbak élete tárul elénk,  átélhetővé válik a korszakra jellemző várakozó, feszült csend. 

 

2. Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

 

Elena Ferrante-t nagyon szeretjük, már több könyvet is ajánlottunk Nektek az írótól. Legújabb regényének színhelye ismét Nápoly, ahol baljós dolog történik Giovanna-val: a lányon szép apránként kiütközik a kamaszokra jellemző rusnya undokság. A gyermekkor múlik, s az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik. Az egyik nagyon magasban, a másik pedig hihetetlen mélyben van. Főhősünket a felnövéssel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják: vajon mi lesz belőle és kire fog hasonlítani, s tulajdonképpen mi értelme van a “felnövésnek”? Miközben kérdéseire keresi a válaszokat rájön, hogy sem a magasban sem a mélyben nem találja őket, a város pedig nem jelent számára szabadulást. Vajon képes lesz visszatalálni önmagához? És ha igen, mégis hogyan?

 

 

3.  Fiala Borcsa: Drill

 

Fiala Borcsa új regénye a kapcsolatok sérülékenységéről, törékenységéről és a megszokás romboló erejéről szól. A Drillnek három főszereplője is van: András, Judit és Réka. A történet egy szétcsúszóban lévő házasságról szól, amelyben egy túlterhelt családapa, egy megfáradt családanya és az a bizonyos harmadik “él”. András a sikeres, negyvenes éveiben járó férj, akit az elégedetlenség jellemez, nyomasztja a felelősség és egyre inkább “szabadulni” szeretne, fiatal s gondtalan akar maradni. Judit a feleség, akinek a család az első és a legfontosabb, egész életét a tökéletes anya és feleség “szerepnek” rendelte alá. Egy ideje már nem boldog, de ügyesen győzi meg magát arról, hogy ennek ellenére együtt kell maradnia a férjével, hiszen a házasság már csak ilyen. Réka egy karrierista, céltudatos, erős és okos nő, aki hirtelen azon kapja magát, hogy elment mellette az élet: nincs kapcsolata, s egyedül érzi magát. Munkahelyén megismerkedik Andrással, aki azonnal le is veszi őt a lábáról és észreveszi, hogy az üzletember fejét nem is olyan nehéz elcsavarni. A Drill kíméletlen őszinteséggel világít rá az élet azon apró mozzanataira, amelyek szép lassan férkőznek be két ember közé, megrepesztve így egy házasság szilárdnak hitt alapját. A regény azokat a központi kérdéseket feszegeti, hogy valójában ismerjük-e azt az embert, akivel egy életet tervezünk, valamint hogy meddig tartható fenn egy megszokásokra és rutinra épített házasság. 

 

 

4.  Guiellrmo Cabrera Infante: Trükkös tigristrió

 

A Trükkös tigristrió az ötvenes évekbeli Havannában játszódik, gyakorlatilag egy életérzést kap az olvasó: a regényt a kubai kultúra színes elemei, a moziklasszikusok, s lüktető ritmusok szövik át. A könyv az író emlékeit jeleníti meg: Infante távol tartja magát a politikától és a művészettel, egészen pontosan az irodalommal foglalkozik, miközben tökéletesen ábrázolja a karibi szigetország történelmének egyik legvéresebb időszakát. Megelevenedik az amerikai nagyvállalatok szabadrablása, a korruprt elit, a maffia, a diktatúra, a nyomor és a prostitúció is, mindezt egy nagyon sajátos, egyedi, megismételhetetlen hangulatvilággal. Lebilincselő olvasmány! 

 

 

5. Stacey Halls: Familiárisok

 

Végül, de nem utolsó sorban a Sunday Time Bestsellerét hoztuk el Nektek. A történet a 17. század elején játszódik, főhősünk pedig nem más, mint Fleetwood Shuttleworth, aki egyébként Gawthorpe Hall úrnője, 17 éves kora ellenére már negyedjére várandós, ám gyereket sajnos még nem sikerült szülnie. Véletlenül kezébe akad egy levél, amelyet orvosa írt férjének, az irományban pedig az áll, hogy egy negyedik szülést már nem él túl. A sors úgy hozza, hogy találkozik egy fiatal bábával, akit Alice-nak hívnak, és aki segítséget ígér a kétségbeesett nőnek. Alice-t viszont időközben boszorkánysággal vádolják, Fleetwood pedig mindent kockára tesz azért, hogy megmentse a lányt és megmentse saját magát és gyermekét is: hiszen az összes bizodalma a bábában van. Vajon Alice valóban az, akinek mondja magát? És sikerül főhősünknek egy egészséges gyermeket a világra hoznia úgy, hogy túléli a szülést? A mozgalmas cselekmény során nem csak a “feltett kérdések” után kutatunk, hanem valósággal elmerülünk egy bámulatosan szép mesében is… 

 

Reméljük tetszett aktuális ajánlónk és persze azt is, hogy szeptemberben is sokat fogtok olvasni, hamarosan újabb könyveket hozunk Nektek! 


Oszd meg a véleményed