Segítség, ekcémás a babám! – Tippek és trükkök a megfelelő bőrápoláshoz

Viszkető, vörös kiütések, amik nemcsak a picid, de a te mindennapjaidat is megnehezítik? Az ekcéma bizony akár már pár hetes kortól megjelenhet a babák bőrén, és ha nem figyelünk rá oda kellő mértékben, hosszú hónapokon, sőt, akár éveken át is napi szintű bosszúságot okozhat.

Az ekcémát bátran nevezhetjük népbetegségnek, hiszen a bőrbetegségek 40 %-át teszik ki az ilyen típusú betegségek, és az öt év alatti gyermekeknek közel 20 %-a érintett. Ennek ellenére még mindig kevés szó esik arról, hogy milyen lehetőségek állnak a szülők előtt, ha enyhíteni akarják a tüneteket s ezáltal a gyerekek szenvedéseit.

De először is lássuk, hogy ismerheted fel, ha a Te picid is az ekcémás gyerekek közé tartozik!

A legelső tünetek már két hónapos kor előtt is megjelenhetnek: ekkor a babák homlokán, állán, arcán, esetleg combjain keletkeznek vörös, viszkető foltok. Később- nem feltétlenül a vakarózás miatt, ám azáltal felgyorsítva – ezeken a területeken már nedvedző hólyagok jönnek létre, melyek kifakadásuk után végül kiszáradnak és lehámlanak. Ám ezzel nincs vége a folyamatnak, ugyanis megfelelő kezelés nélkül az egész újra- és újrakezdődik.

A piciknél jelentkező betegség legtöbbször az atópiás ekcéma kategóriába tartozik, mely azt jelenti, hogy veleszületett hajlam áll a háttérben, és bár sokan idővel kinövik magát az ekcémát, egyéb, későbbiek során kialakuló allergiáknak lehet ez az előfutára, így az ő bőrük különleges gondoskodást igényel, még a tünetmentes időszakokban is.

Mit tehetsz az ekcéma ellen? Végleges megoldást jelentő házi praktikák természetesen nem léteznek, ám számos dologra odafigyelhetsz, mely könnyebbé teszi az életeteket.

Az első és legfontosabb, hogy ha már megjelentek a kiütések, próbáld meg mindél inkább megakadályozni a vakarózást! Ha ugyanis ezt nem sikerül elérni, akkor a bőr felső rétege megsérül, ami miatt súlyosbodnak a tünetek, ráadásul a felülfertőződések esélye is megnő. Éjszakára adj a picire egyujjas kesztyűt, napközben pedig próbáld meg minél jobban lefoglalni különböző játékokkal.

Ezzel párhuzamosan mindenképp vidd el bőrgyógyászhoz, aki a tünetek súlyosságának függvényében javasolhat szteroidos kenőcsöket, hogy minél hamarabb megszüntessétek azokat. Az orvos emellett segítségedre lehet a kiváltó okok beazonosításában (bár sokszor ezt csak hosszas otthoni kísérletezgetéssel lehet biztos eredménnyel megtenni). Ezt követően fontos, hogy ezeket az anyagokat minél inkább kiiktasd a babád életéből.

Ha enyhültek a tünetek, a testápolásra és megelőzésre helyeződik a hangsúly! Ekcémás bőr esetén nagyon fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melynek elsődleges lépése a megfelelő testápolók kiválasztása. Kerüld az illatanyagokat és színezékeket tartalmazó krémeket és tusfürdőket, de a hagyományos, lúgos bázisú szappanokat is, mert ezek tovább irritálhatják és száríthatják a bőrt. A fürdetést minden esetben rövid ideig (maximum 7-8 percig), meleg, de nem forró vízzel végezzétek, hiszen a túl magas hőmérséklet is káros hatású. A fürdés végeztével óvatosan itasd le babád bőréről a vizet, hogy a speciális fürdetők által létrehozott védőréteg megmaradjon.

Mivel az orvos által felírt szteroidos krémek használata csak végső esetben, és akkor is csak rövid ideig lehetséges, addig, míg a tünetek valamelyest enyhülnek, érdemes olyan vény nélkül is kapható, organikus kozmetikumokat keresni, melyek segítséget nyújthatnak. Ám a legtöbb kenőcs csak két éves kor felett használható, így a csecsemőknél és kisbabáknál nehéz elérni a teljes tünetmentesítést.

A Soins Natúrkozmetikumokat épp ezek a felismerések hozták létre, hiszen a kizárólag természetes alapanyagokból készített kozmetikumok piacán igazi hiánycikknek minősültek azok a termékek, melyeket az ekcémás bőrre fejlesztettek ki. A Soins Ekcémára kialakított kréme többek között az aloegél, a ligetszépeolaj és mangóvaj segítségével közvetlenül az irritált felületre kenve – akár napi többszöri alkalmazással – segít visszaállítani eredeti állapotába a gyulladt, hámló és viszkető bőrfelületet, életkori megkötés nélkül!


Oszd meg a véleményed