Puha és sima bőr szőrtelenítés után – Tippek a selymes, sérülésmentes bőr érdekében

Ahogy növekszik a hőmérséklet, úgy rövidülnek a szoknyák és a nadrágok, ezzel együtt pedig egyre nagyobb figyelmet fordítunk a szőrtelenítésre is. Ma már számos módszer közül választhatunk, ha a nem kívánatos szőrszálaktól való megszabadulásról van szó, ám a tökéletes eredmény érdekében a bőrünk ápolására is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Akár a gyantázásra, akár a borotválkozásra esküszünk, a begyulladt szőrtüszők és a sérült bőr sok gondot okozhat. Ám egy kis odafigyeléssel és körültekintő bőrápolással megelőzhetjük a bajt! Összeszedtünk néhány hasznos tippet azoknak, akik sima, selymes és sérülésmentes lábakat szeretnének egész nyáron.

 

Általános tippek

A legtöbb fejfájást a benőtt szőrszálak és begyulladt szőrtüszők okozzák. Bármelyik szőrtelenítési módszert alkalmazzuk is, ezek mindig előfordulhatnak, ha nem figyelünk oda az előkészületekre és az utólagos ápolásra. A jelenséget leginkább az okozza, hogy a szőrtüszők eltömődnek az elhalt hámsejtekkel és egyéb szennyeződésekkel. Pedig ezt a rendszeres bőrradírozással könnyedén kiküszöbölhetjük: a szőrtelenítés előtt 1-2 nappal, majd közvetlenül a szőrtelenítés után is enyhén radírozzuk át a felületet, így csökkentjük az eltömődés esélyét.

Azzal is nagyban hozzájárulhatunk a sima bőr megőrzéséhez, ha a szőrtelenítés előtt meleg vizes zuhannyal vagy fürdővel felpuhítjuk a bőrünket, kitágítjuk a pórusokat, így a szálak eltávolítása kevésbé okozhat irritációt.

Közvetlenül a szőrtelenítés után használjunk gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású krémeket, lehetőleg természetes összetevőkből készített, mesterséges illatanyagoktól mentes készítményeket, így az irritált bőr gyorsabban regenerálódik. A regenerálódásra minden alkalommal szükség van, ezért érdemes este, lefekvés előtt elvégezni a folyamatot: mire reggel kikelünk az ágyból, már újra megnyugszik a bőrfelület, és bátran nekivághatunk a napnak.

 

Gyantázás

Bár egyre több alternatív megoldás áll rendelkezésére azoknak, akik hosszan tartó eredményt szeretnének, mégis sokan a mai napig a gyantázásra esküsznek. Még annak ellenére is sokan maradtak ennél a módszernél, hogy itt a legnagyobb esélye a bőrirritáció jelentkezésének, valamint nagyon sok tényezőre kell odafigyelni, ha nem szeretnénk fennakadásokat.

A hideg és meleg gyantacsíkok nemcsak a szőrszálakat tépik ki, de lerántásukkor mindenképp megsérül valamelyest a felső hámréteg, ezért nagyon fontos, hogy a kezelést követően kíméljük a bőrünket. A gyantázást követő 24 órában mindenképp el kell kerülni a nagyon meleg környezetet (pl. szauna, napozás) és a testmozgást is, mert az izzadság tovább irritálhatja az amúgy is érzékeny bőrt. Ugyanebből az okból válasszunk jól szellőző és nem feszes ruhadarabokat, valamint pamut alsóneműt, ha az intim területet is szőrtelenítettük.

Szintén érdemes elkerülni a klóros vízzel való érintkezést, hiszen a kitágult pórusok miatt sokkal nagyobb a fertőzésveszély, de a dezodor és egyéb mesterséges anyagokat tartalmazó krémek, kozmetikumok használata is kerülendő.

 

Borotválás

Gyors, egyszerű, fájdalommentes… leginkább ezek miatt szavaznak ma is sokan a borotválkozásra, pedig az eredmény mindössze pár napig tart, és ha nem vagyunk elég óvatosak, csúnya sérüléseket szerezhetünk. Utóbbit elkerülendő érdemes zuhanyzás vagy fürdés közben vagy közvetlenül utána elvégezni, amikor a bőr és maguk a szőrszálak is felpuhultak. Arra is figyeljünk, hogy az általánosan elterjedt módszerrel ellentétben ne a szőrszálak növekedésével ellentétes irányba húzzuk a borotvát, így tovább csökkenthetjük az apró sérülések számát.

A nagy nyári hőségben viszont lehetőleg még nagy körültekintéssel se ezt a módszert válasszuk, mert azok a mikrosérülések, melyek télen fel sem tűnnek, itt az elkerülhetetlen izzadságnak köszönhetően könnyedén begyulladhatnak.

 

Epilálás

Akárcsak a gyantázásnál, az epilálásnál is nagy megterhelésnek tesszük ki bőrünket, hiszen ez a módszer is a szőrszálak teljes kitépésére épül, ám itt a felső hámréteg kevésbé sérül. A gondot ismételten a benövő szőrszálak és eltömítődő pórusok, a megoldást pedig a rendszeres bőrápolás és -radírozás jelenti. A bőrradír eltávolítja az elhalt hámsejteket, így azok nem tudnak megrekedni a kitágult pórusokban.

A szőrszálak növekedésével ellentétes irányban végzett epilálás után érdemes előbb lehűteni, majd természetes alapanyagokból, mesterséges illatanyagok nélküli, antibakteriális krémmel bekenni a kezelt felületet, hogy a bőrünk hidratált, puha és selymes legyen.

 

A Soins kínálatából sem hiányozhatnak az erre a célra megfelelő termékek. Az Olivamagos arcradír finoman távolítja el az elhalt hámsejteket, a szőrtelenítés során irritálódott bőrnek pedig a Bőrnyugtató krémünk hoz enyhülést. Borotválkozás, epilálás és gyantázás után egyaránt remek választás, gyengéd mandulaillatának köszönhetően pedig mind férfiak, mind nők bátran használhatják.


Oszd meg a véleményed