Mit tegyünk, ha túlzásba vittük a napozást?

A nyári hónapok során nincs is jobb, mint egy tó partján élvezni a nap sugarait, ugye? Valószínűleg azonban már mindannyian megtapasztaltuk a napfürdőzés árnyoldalait is, amikor a leégett bőrünk akár napokig fájdalmat okoz. De mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj? Összegyűjtöttünk néhány közkeletű tévedést és valóban hasznos praktikát, amit a leégés esetén alkalmazhatunk!

Először is fontos leszögezni, hogy tényleges gyógyír nincs a leégésre, legfeljebb tüneti kezelést alkalmazhatunk, a leégés ugyanis nem más, mint a bőr válaszreakciója a nagy mennyiségű ultraibolya-sugárzásra, ez pedig magától is helyre áll pár napon belül. Ez a gyógyszerekre is érvényes, hiszen az orvosi készítmények is csak a fájdalmat csillapíthatják, magát a gyógyulást nem gyorsítják.

Azonban vannak olyan szerek, melyek a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem segítenek, de kimondottan csak rontanak a helyzeten. Ilyen például az ecet, a citromlé vagy az alkohol. Ez a három háztartási praktika azért válhatott széles körben elterjedtté, mert pár percig valóban enyhülést hoznak hűsítő hatásuk miatt, ráadásul valamennyit alkalmazták már fertőtlenítésre is. Ám jelen esetben maró és szárító hatásuknak köszönhetően épp a kívánttal ellentétes hatást érnek el, hiszen ahelyett, hogy segítenék a bőr fokozott hidratálását, pont elvonják a folyadékot a bőr felső rétegeiből.

Szintén kontraproduktív módszer a vazelines krémek vagy ásványi olajokat tartalmazó készítmények használata. Bár a fájdalomérzetet rövid ideig csökkentik, az általuk képzett szigetelőréteg több szempontból is hátráltatja a gyógyulási folyamatot. Egyrészt benntartják a hőt (mely a fokozott vérkeringés miatt egyébként is nagyobb a szokásosnál), másfelől a szellőzést a természetes hidratációs folyamatot is meggátolják. Ugyanebből az okból kerülendő a napégéses bőrfelületeken a smink használata is!

No, de mit szabad? A leggyorsabb enyhülést természetesen a többi égési sérüléshez hasonlóan a hideg vizes öblítés és borogatás hozza, ráadásul ebben az esetben még a káros mellékhatásoktól sem kell tartanunk. Mivel az égett felület újrahidratálása kiemelten fontos, a vízbázisú ápolók használata is segíthet (ám a zsíros krémeket lehetőleg kerülni kell).

Néhány gyógynövény is remek választás lehet gyulladásgátló és bőrnyugtató hatásának köszönhetően. Ilyen például az aloe vera, a kamilla vagy épp a levendula – utóbbit tartalmazza a Soins nappali hidratálója is, mely szintén enyhülést hozhat napégés esetén.

De nem csupán a kozmetikumokkal érdemes enyhíteni a leégés okozta szenvedéseket. Ilyenkor viseljünk lenge, könnyen szellőző ruhákat, melyek kevésbé irritálják a sérült bőrfelületet. S ami még fontosabb, fogyasszunk minél több folyadékot, lehetőleg ásványvizet! Az alkoholt érdemes kerülni, mert vízhajtó hatásának köszönhetően még tovább szárítja a bőrünket is.

Ezek a praktikák nem csupán akkor hasznosak, ha leégtünk, hanem akkor is, amikor csak rövidebb ideig tartózkodtunk a napon. A bőrápolás ilyen esetben is fontos, ezért lehetőleg nyáron minél gyakrabban használjunk nyugtató hatású krémeket, például mandulaolaj tartalmúakat. Jó hír, hogy ilyeneket a Soins kínálatában is találhatunk!

A Soins Bőrnyugtató nem csupán szőrtelenítés után ideális – ahogy ezt már múltkori bejegyzésünkben is bemutattuk –, hanem napozást követően is, hiszen az édes mandulaolajnak és a hársfa hidrolátumnak köszönhetően szinte pillanatok alatt enyhülést hoz. A Babacsomagban található Babakrém is hasonló hatást eredményez, ráadásul E-vitaminnal is feltölti a bőrt, kicsikét és szüleikét egyaránt!


Oszd meg a véleményed