teázás

Minden, amit a teákról tudnod kell

Bizony a téli, hideg napokon okkal részesítjük előnyben a forró italokat, hiszen testet-lelket melengető élményben van részünk. Az egyik legnépszerűbb ital a tea, melynek különböző fajtái a szervezetünkre is jótékony hatással vannak, róluk mesélünk most kicsit! 

 

Zöld Teák

A zöld tea gyakorlatilag friss, zsenge levelekből, illetve érett hajtásokból készül és a nem fermentált teafajták táborát erősíti. Érdekes tény, hogy megtalálható benne a koffein (régebbi nevén tein), azonban inkább nyugtató, mintsem élénkítő hatással bír. 

Történelmi múltját tekintve ez a tea a Kínából hazatérő buddhista szerzetesek által került át Japánba a 12. században.  Ugyanezt az időszakot jellemzi, hogy megjelent szálas tea formájában  történő fogyasztása, ezt megelőzően csupán a leveleket gőzölték. A különféle sütési megoldások a 16. század küszöbén jelentek meg. 

A gőzölt zöld teában ( Japánban még mindig a gőzölést részesítik előnyben) mindig jelen vannak amolyan nyersebb jegyek, a sült zöld teákat pedig az enyhén pirított ízek jellemzik. Napi egy csésze zöld teával már sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen átmossa szív- és érrendszerünket, valamint magas antioxidáns tartalma az immunrendszerünket is erősíti. 

A japán, illetve a kínai tradíció szerint a tealeveleket 80 fokos vízzel forrázzuk le, ezt a cselekvést pedig akár háromszor is megismételhetjük. 

 

Fehér Teák

A fehér teák szintén a nem fermentált teafajták közé tartoznak, a növények legtermészetesebb értékeit őrzik. A fehér teákat a virágos-citrusos ízviláguk, az illatuk, az ezüstös csillogásuk, s maga a főzetük teszi igazán különlegessé. 

Napi egy csésze fehér teával szintén sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen antibakteriális és viricid hatásának köszönhetően segít a vírusos betegségek leküzdésében, illetve megelőzésében, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterint is. 

A fehér tea Fucsien tartomány különlegessége, és három fő készítési területe van: Zhenge, Jianyang és Fuding. 

Szintén 80 fokos vízzel ajánlott leforrázni, s a művelet akár ötször is megismételhető. Fontos, hogy a fehér teának nincs koffein tartalma, így a nap bármelyik szakaszában nyugodtan fogyaszthatjuk! 

 

Fekete Teák ( más néven Vörös Tea)

A fekete teák alapját általában az egy rügyből és két levélből álló hajtások képzik, ez a fajta a teljesen fermentált teák közé tartozik. Az előállítási mechanizmusa a következő: a leveleket fonnyasztják, sodorják, majd hosszan hagyják oxidálódni. 

Magas koffein tartalommal bír, így sokan a kávé egyik alternatívájaként tartják számon, a fekete tea viszont a kávéval ellentétben magasabb ásványi- és vitamintartalommal bír. 

A fekete tea felfedezéséhez egy legenda is tartozik: a Wuyi-hegységben a wulong tea készítése idején katonai hadsereg vonult át, melynek következtében az alapanyag túl sokáig oxidálódott. Az így nyert “anyagot” nem akarták kidobni, így feldolgozták, tűz fölött megszárították, majd értékesíteni kezdték. Különleges ízvilága miatt ez a fajta hirtelen hatalmas népszerűségnek örvendett, így a továbbiakban is alkalmazták a hosszított eljárást, s árulták tovább ezt a fajtát. 

A fekete teát 100 fokos vízzel forrázzuk le, majd 3-4 percig hagyjuk állni! (Minél erősebb teát szeretnék, annál tovább hagyjuk állni a főzetet!)

 

Rooibos Tea

A rooibos tea különlegessége, hogy előállítása egy Dél-Afrikában őshonos cserjéből származik, nem pedig levelekből. (Az igazi tea-kedvelők ezért nem is tartják valódi teának). 

Ennek a fajtának kétféle változata létezik: a fermentált, vörös színű, édeskés és a nem fermentált, gyógynövényes ízvilágú zöld. 

Magas magnézium, kalcium és cink tartalmának köszönhetően remek csonterősítő, valamint kiváló öregedésgátló. 

Javasolt elkészítése: 100 fokos vízzel forrázzuk, majd 3 percig hagyjuk állni. 

 

Honeybush Teák

A Honeybush teákat egy Dél-Afrikában őshonos növényből, a “mézes bokorból” készítik, méghozzá úgy, hogy a növény virágait is felhasználják, így ez a fajta szintén nem levelekből készül. Számtalan jótékony hatásai miatt fogyasztják sok háztartásban előszeretettel: allergiás és asztmatikus panaszok kezelésére, valamint megelőzésére is kiváló választás, magas antioxidáns tartalma miatt pedig kiváló immunerősítő.   

Javasolt elkészítése: 100 fokos vízzel forrázzuk, majd 5-8 percet hagyjuk állni. 

 

Gyümölcsteák

A gyümölcsteákat különböző gyümölcsdarabok és virágszirmok szárításával készítik el. Fontos tulajdonságuk, hogy koffeinmentesek, valamint aminosavakban és vitaminokban is rendkívül gazdagok. Számtalan formában elkészíthető, s a gyermekek is bátran fogyaszthatják.

Javasolt elkészítés: 100 fokos vízzel forrázzuk, majd 5-10 percet hagyjuk állni. 

 

S O I N S tipp: A kényeztető teához kényeztető arcpakolás is jár: válaszd luxus natúrkozmetikumaink valamelyikét és élvezd a harmonikus perceket! 
Oszd meg a véleményed