Minden, amit a peptidekről tudni kell!

Biztosak vagyunk abban, hogy sokszor találkoztatok már a peptidekkel akár “személyesen”, de legalábbis hallottatok róluk vagy olvastátok a kifejezést egy szépségápolási termék összetevőinek listáján. A kozmetikai iparban kifejezetten népszerűek blogunk főszereplői és mi is előszeretettel használjuk őket arcápoló készítményeink alapjaként. Sokan nem tudják mik is ők pontosan, milyen szerepet töltenek be a bőrápolásban: aktuális bejegyzésünkből minden fontos dolog kiderül!

Mi is az a peptid?

Kezdjünk mindent a legelejéről: a peptidek ismeretéhez első lépésként fontos tisztázni az aminosav fogalmát. Az aminosavak nagyon pici molekulák, gyakorlatilag az élet építőkövei, amelyek képesek összekapcsolódni. Amennyiben legalább 50 aminosav összekapcsolódik, már peptidekről beszélünk. 

A peptid tehát gyakorlatban rövid polimert jelent, amely az imént említett molekulákból épül fel. Általában fehérjéből származnak, – ezek számos funkciót látnak el a bőrben. Egyszerűbb őket úgy elképzelni, mint apró futárokat, akik hozzák-viszik az információkat a bőrsejtek között.Tulajdonképpen késztetik őket arra, hogy kollagént termeljenek, amely mint tudjuk, a bőr fiatalságáért, rugalmasságáért felel. Szerepük tehát kulcsfontosságú a ránctalanításban. 

A peptidek fajtái

A peptideket előszeretettel használják a kozmetikai iparban: számos hidratáló, ránctalanító krém alapját képezik. Fontos tudni, hogy nem csak egy fajta peptidet használnak a készítményeknél, a S O I N  S E S S E N T I A L STEP 3 nappali hidratálóban például kétféle peptid található. 

 

Jelző peptidek, kollagén-booster

Ezen peptidek a fibroblasztokat (ők képzik a kollagénrostokat) stimulálják, hogy több elasztint, fehérjéket és kollagént termeljenek. Amennyiben sikeresen fokozzák a “tartószerkezetként” funkcionáló fehérjéket a bőr feszesebb, teltebb, élettel telibb, ragyogóbb lesz. Az elsőként felfedezett peptid egyébként a GHK nevezetű jelző peptid volt, amelyet emberi plazmából izoláltak az 1970-es évek elején. 

 

Enzim inhibitor peptidek

Ezen peptidek fő feladata, hogy összezavarják az enzim reakciókat, ami azért fontos, mert bizonyos elemek lebontják az olyan fehérjéket, mint például a kollagén. Az enzim inhibitor peptidek tehát képesek megőrizni a természetes kollagént, így a bőr fiatalságát is. 

 

Szállító peptidek

Funkciójuk szerint ezek a peptidek rezet és magnéziumot szállítanak. Ezen nyomelemek segítik az enzimatikus és a sebgyógyulási folyamatokat, javítják a bőr rugalmasságát és általános megjelenését. Ezt a fajta peptidet egyébként membrán transzdukciós és felszívódó peptideknek is nevezik. 

 

Neurotranszmitter gátlók, neuropeptidek

Ezek a peptidek az acetilkolin felszabadulását gátolják, legszélsőségesebb fajtája a botox és a nyílméreg. Sajnos vagy nem, de ezek az anyagok csak akkor hatásosak, ha szúrás vagy vágás által kerülnek a bőr felszín alatti rétegeibe, ugyanis így tudják kifejteni “bénító” hatásukat, melynek köszönhetően a mimikáért felelős izmok pihenni tudnak. Következésképpen, kevesebbszer húzódnak össze, a bőr pedig kisimul, feltöltődik. Sajnos a kozmetikában a botox-hatású termékeknek nincsen túl sok értelmük, hiszen mint azt fentebb olvashattátok, orvosi beavatkozás által fejtik ki hatásukat. 

 

Amit a peptid-tartalmú termékekről tudni kell

A legtöbb peptideket tartalmazó terméket több héten, hónapon át kell rendszeresen használni ahhoz, hogy ténylegesen ki tudják fejteni a hatásukat. (Vannak bizonyos peptidek, amelyek képesek azonnal ránctalanítani, ilyenek például a retinol és az AHA)

Azt tanácsoljuk tehát, hogy ne legyetek türelmetlenek, hiszen a “jó munkához idő kell”, főleg abban az esetben ha hosszan-tartó hatást akarunk elérni, és nem csupán hónapokra szóló “varázslatot”. 

Próbáljátok ki E S S E N T I A L termékcsaládunkat, hiszen a Boosterben, a STEP 3 nappali hidratálóban és a STEP 4 szemránckrémben is megtalálhatóak ezek a hasznos, bőrfiatalító-ránctalanító anyagok, a STEP 1 tonik pedig peptidelineket tartalmaz. 

 

Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket, tartsatok velünk legközelebb is, hiszen számos izgalmas témával készültünk Nektek! 

 


Oszd meg véleményed itt