Minden, amit a PEPTID – ekről tudni kell!

Biztosak vagyunk abban, hogy sokszor találkoztatok már a PEPTID – ekkel akár “személyesen”, de legalábbis hallottatok róluk vagy olvastátok a kifejezést egy szépségápolási termék összetevőinek listáján. A kozmetikai iparban kifejezetten népszerűek blogunk főszereplői, és mi is előszeretettel használjuk őket arcápoló készítményeink alapjaként. Sokan nem tudják mik is ők pontosan, milyen szerepet töltenek be a bőrápolásban: aktuális bejegyzésünkből minden fontos dolog kiderül!

Mi is az a PEPTID?

Kezdjünk mindent a legelejéről: a PEPTID- ek ismeretéhez első lépésként fontos tisztázni az aminosav fogalmát. Az aminosavak nagyon pici molekulák, gyakorlatilag az élet építőkövei, amelyek képesek összekapcsolódni. A PEPTID tehát gyakorlatban rövid polimert jelent, amely az imént említett molekulákból épül fel. Általában fehérjéből származnak, – ezek számos funkciót látnak el a bőrben.

A PEPTID – ek fajtái

Vegyük például a sejtkommunikáló jelző – PEPTID – eket, melyek a többi bőrsejttel reakcióba lépve képes munkára, és ezáltal kollagén termelésre bírni az ott lévő sejteket. Ne felejtsük el, hogy egy kollagén tartalmú krém soha nem lesz hatásos, hiszen olyan nagyok a kollagén molekulái, hogy nem tud olyan mélyre jutni a bőrbe, hogy beépülhessen. Aztán ott vannak a vivő PEPTID- ek, melyek a szállításban játszanak szerepet, vagy a mimikai ráncokat természetes úton ellazító PEPTIDEK – ek, melyek a kommunikációt gyengítik a ingerületátvitelkor, de nézzük bővebben:

Jelző PEPTID – ek, kollagén-booster

Ezen PEPTID – ek a fibroblasztokat (ők képzik a kollagénrostokat ) stimulálják, hogy több elasztint, fehérjéket és kollagént termeljenek. Amennyiben sikeresen fokozzák a “tartószerkezetként” funkcionáló fehérjéket a bőr feszesebb, teltebb, élettel telibb, ragyogóbb lesz. Az elsőként felfedezett PEPTID a GHK nevezetű jelző PEPTID volt, amelyet emberi plazmából izoláltak az 1970-es évek elején.

Enzim inhibitor PEPTID – ek

Ezen PEPTID – ek fő feladata, hogy összezavarják az enzim reakciókat, ami azért fontos, mert bizonyos elemek lebontják az olyan fehérjéket, mint például a kollagén. Az enzim inhibitor PEPTID – ek tehát képesek megőrizni a természetes kollagént, így a bőr fiatalságát is.

Szállító PEPTID – ek

Funkciójuk szerint ezek a PEPTID – ek nyomelemeket, például rezet és magnéziumot szállítanak. Ezen nyomelemek segítik az enzimatikus és a sebgyógyulási folyamatokat, javítják a bőr rugalmasságát és általános megjelenését. Ezt a fajta PEPTID – et egyébként membrán transzdukciós és felszívódó PEPTID – nek is nevezik.

Neurotranszmitter gátlók, neuro PEPTID

Ezek a PEPTID – ek az acetilkolin felszabadulását gátolják, ( legszélsőségesebb módszer a botox és a nyílméreg). Sajnos vagy nem, de ezek az anyagok csak akkor hatásosak, ha szúrás vagy vágás által kerülnek a bőr felszín alatti rétegeibe, ugyanis így tudják kifejteni “bénító” hatásukat, melynek köszönhetően a mimikáért felelős izmok pihenni tudnak. Következésképpen, kevesebbszer húzódnak össze, a bőr pedig kisimul, feltöltődik. Ez a PEPTID természetes úton gátolja a receptorok munkáját, melyek az arcizmok mozgatásáért felelősek.

Amit a PEPTID -tartalmú termékekről tudni kell

A legtöbb PEPTID – eket tartalmazó terméket több héten, hónapon át kell rendszeresen használni ahhoz, hogy ténylegesen ki tudják fejteni a hatásukat. Azt tanácsoljuk tehát, hogy ne legyetek türelmetlenek, hiszen a “jó munkához idő kell”, főleg abban az esetben ha hosszan-tartó hatást akarunk elérni, és nem csupán hónapokra szóló “varázslatot”. Próbáljátok ki a S O I N S E S S E N T I A L termékcsaládunkat, melyekben többfajta PEPTID is megtalálható, többek között a sejtkommunikáló és a mimikai ráncokért felelős ingerületátvitelt gyengítő PEPTID – ek is, mint az acetyl hexapeptide – 8.

Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket, tartsatok velünk legközelebb is, hiszen számos
izgalmas témával készültünk Nektek!


Leave your thought here