Minden, amit a kézfertőtlenítésről, kézápolásról tudnod kell

A vírus okozta helyzet miatt az állandó fertőtlenítés gyakorlatilag napjaink szerves és meghatározó részévé vált, legyen szó a használati tárgyakról, a kilincsekről, a levegőről vagy éppen pont a kezeinkről. Természetesen amellett, hogy figyelünk a higiéniára az ápolásról sem szabad megfeledkeznünk, aktuális bejegyzésünkben most alaposan végigjárjuk a témát: mesélünk a fertőtlenítőkről, a száraz bőrről, az ápolásról és néhány receptet is megosztunk Veletek!

A fertőtlenítő

A fertőtlenítő feladata a vírusok és baktériumok elpusztítása, legfontosabb és leggyakrabb összetevője pedig az alkohol, melynek rendszeres használatukkal a bőr kipirosodik, kiszárad és akár csúnyán fel is repedezhet.

Szintén fertőtlenítésre szolgál a melegvizes, szappanos kézmosás: noha nem gondolnánk, hogy ez sokat árthat kezeinknek, bizony hosszú távon alkohol nélkül ugyan, de szintén azt a hatást eredményezik, mint flakonos társaik, mert a szappanok lúgos kémhatásúak és általában 8,5 PH > val rendelkeznek, így szükséges utána a kézápolás.

A bőr

Sokan sajnos nem veszik elég komolyan a bőr kiszáradásának problémáját, többek között ezért is ejtünk néhány szót arról, hogy mihez is vezet az, ha nem gondoskodunk végtagjaink hidratálásáról.

A bőr kiszáradásával a védekezőrendszer nem képes megfelelően ellátni funkcióit, vagyis nem működnek rendesen a mikroorganizmusok, amiknek a kórokozók elleni védelemben kiemelt szerepük van. Tekintsünk úgy rájuk, mint szervezetünk első számú pajzsára: ők fogják fel a támadásokat, amelyeket a különböző fertőzések indítanak. Ha működésükben zavar lép fel, a bőr és a szervezet egyaránt védtelenebbé válik: gyulladásos folyamatok indulhatnak el, amelyek szintén gyengítik az immunrendszert, melynek erőssége -főleg ezekben a hónapokban- kiemelten fontos!

Ne sajnáljunk tehát időt és energiát a hidratálásra: a bőrünk meg fogja hálálni a gondoskodást!

A bőr ápolása

A fentiek tükrében tehát kijelenthetjük, hogy kezeinknek is nagy szüksége van most az erősítésre és az ápolásra, ezért minden egyes kézfertőtlenítés és kézmosás után használjunk hidratálókrémet. Elsősorban a 100% természetes alapanyagú natúrkozmetikumot ajánljuk.

Célszerű többet tartani, egyet a fürdőszobában (a szappan mellett), az éjjeliszekrényen, a konyhában és nappaliban is, valamint lapuljon egy mindig a kézitáskánkban. Aki teheti, maradjon otthon, azonban ha mégis útra kell kelni: kézfertőtlenítő, kézkrém, kesztyű és maszk nélkül ne induljunk sehova!

 Heti 1-2 alkalommal érdemes egy hidratáló kézpakolást feltenni, legalább annyi időre míg a kanapén megnézzük a kedvenc sorozatunkat vagy olvasunk néhány fejezetet az aktuális könyvünkből. Válasszunk nehezebb, “zsírosabb” termékeket és használjunk kesztyűt is a tökéletes hatás érdekében!

Ha már nagy a baj

Sajnos előfordulhat, hogy kicsit már elkéstünk, de aggodalomra semmi ok: egy kímélő ekcéma krémmel és némi figyelemmel minden helyrehozható!

Napi 3-4 alkalommal kezeljük gyengéden az irritált bőrfelületet, mindemellett pedig egészen addig, amíg nem hozzuk rendbe a bőrünket, kerüljük a kézfertőtlenítőt és viseljünk inkább mindig egy pamutkesztyűt. Mosogatáshoz, takarításhoz és egyéb házi-, illetve kerti munkák elvégzéséhez pedig válasszunk gumikesztyűt, de átmenetileg amennyire csak lehet, kerüljük a vegyszerekkel és az erőltetéssel járó folyamatokat!

 

Receptek

Most a fertőtlenítő hiányában és a karantén korszakában ismét előtérbe kerülnek a házipraktikák, most hoztunk Nektek mi is két könnyedén elkészíthető receptet:

Fertőtlenítő kézmosó

Hozzávalók

-100 ml 70 % alkohol ( a 96 % nem beszerezhető, azt a gyógyszertárak általában soha nem adnak)

-200 ml víz

-40 ml decyl glükóz ( sok bio boltban beszerezhető, ahol kozmetikai alapanyagok is, ugyanitt az illó olajak is kaphatók )

-grapefruit illó olaj 15 csepp

-teafa illó olaj 15 csepp 

Elkészítés

Az alapanyagokat keverjük alaposan össze, majd a kapott egyveleget töltsük egy pumpás adagolóba. (Nem szükséges állni hagyni, elkészítés után azonnal használható!)

 

Levendulás kézkrém

Hozzávalók

– 10 g sheavaj

– 5 g kókuszolaj

– 4 csepp levendulás ollóolaj

Elkészítés

A sheavajat és a kókuszolajat tegyük egy kis edénybe, majd alacsonyabb hőfokon olvasszuk össze őket a tűzhelyen. Ha a keverék már folyékony halmazállapotú, de alacsony hőmérsékletű keverjük bele az illóolajat és töltsük egy tégelybe az egyveleget, majd hagyjuk kihűlni. ( A legjobb, ha fagyasztóba tesszük negyed órára.) A már sűrű, szilárd krémünket még keverjük egyszer alaposan át, ezután már készen is áll arra, hogy szolgálatunkba álljon!

Használat

Naponta több alkalommal, kézmosás-fertőtlenítés után minden esetben masszírozzunk mogyorónyi mennyiséget kezeinkbe és élvezzük a puhaságot és a nyugtató, csodás illatot!

Reméljük, hogy sok hasznos  információval szolgáltunk, hamarosan újabb izgalmas olvasmányt hozunk Nektek! Addig is ne feledjétek, a S O I N S – nál most minden rendelés mellé ajándék rizspúderes kézkrém jár, válasszatok egy ekcéma krémet és egy meggymagos testvajat is és készüljetek fel a teljes körű védelemre és ápolásra!

 

 

 

 


Leave your thought here