Májusi könyvajánló

Olvasni fontos, olvasni jó

Tanulmányok bizonyítják, hogy az olvasásnak több jótékony hatása is van, például csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációs képességet, bővíti a szókincset, fejleszti az íráskészséget, növeli a tudást és mentálisan is stimulál, hiszen a gondolkodásodra, a fantáziádra és a képzelőerődre mindig szükség van. Ha mindez nem lenne elég, remek kikapcsolódás is, ráadásul egy izgalmas krimi vagy egy lenyűgöző történet annyira le tud minket bilincselni, hogy szabályosan le se tudjuk tenni az adott könyvet a kezünkből. Aktuális cikkünkben most néhány szuper olvasmányt hoztunk, arra az esetre, ha ötlet híján lennél, vagy csak kedved van valami újhoz!

 

Baráti beszélgetések – Sally Rooney

A Normális emberek című könyv szerzője Sally Rooney ismét zseniálisat alkotott, legújabb könyvének központi témája a barátság és a megcsalás, mindez komédiával fűszerezve. Főszereplőnk jelen esetben Frances, aki egy roppant megfontolt, hidegvérű, érzékeny nő, aki éppen írói karrierjét építgeti, közben pedig Dublinban tanul. Egy este úgy alakul, hogy legjobb barátnőjével szórakozni mennek és megismerkednek egy közismert fotóssal, akihez egyre közelebb kerülnek. Frances rájön, hogy mennyire imponál neki a nő, de nem csak ő, hanem a férje is. Innen jön a bonyodalom: hiszen a férfi és főhősünk flörtbe kezdenek, ami a kezdeti könnyed játékból komoly érzelmekké fejlődik… Vajon mi lesz a történet vége?

A könyv egyébként olyan díjakat zsebelt be, mint például Vogue: Az év tíz legjobb könyvének egyike, Elle: Az év egyik legjobb könyve és a Dublini nemzetközi irodalmi díjra is jelölték, tényleg érdemes elolvasni!

Barnás Ferenc: Életünk végéig

Barnás Ferenc könyvének központi karaktere egy idegösszeroppanásból felépült filozófiatörténész, aki írói szárnyait is bontogatja: bemutatkozik a nagyközönség előtt a gyerekkorától írt regényével, az Ontogeneával. A könyv megjelenése után kiderül, hogy édesanyja elhunyt: a tragédiáról a családja nem értesítette őt. Elmegy a temetésre, ahol az a gondolat fészkeli be magát a fejébe, hogy szeretett anyja halálát nem rák okozta, ezért “nyomozásba” kezd. Minél többet kutat, annál sötétebb titokra derül fény családtagjairól, de vajon mi lesz a végkifejlet? Kiderül az elhunyt halálának az oka? És mik lehetnek a sötét titkok?

Az Életünk végéig egy nem várt fordulatokkal teli, érzelmes, felkavaró olvasmány, amely a mai Magyarország kulturálisan és politikailag megosztott világát is tökéletesen ábrázolja és bármilyen fura is, a humor sem maradt ki a regényből!

 

Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Elif Shafak remekműve egy isztambuli prostituált életéről szól, pontosabban a halála utáni percekről. A halál beállta után ugyanis a “főszereplő” még működőképes agyában lejátszódnak élete legfontosabb állomásai és eseményei. Az emlékek változatosak: megjelennek örömteli, boldog, szomorú és tragikus pillanatok is, ezeket pedig ízek és illatok kísérik végig. Bepillantást nyerhetünk egy jómódú muszlim család életébe, abba, hogy milyen egy ilyen családban felnőni. Az egyes családtagok milyen elvárásokat támasztanak Tequila Leila életébe, megismerhetjük prostituálttá válásának történetét és azt is, hogy milyen egy prostituált élete Isztambulban. 

A 10 perc 38 másodperc egy igazán összetett, komplex történet, amely komoly témája ellenére nem egy szomorú könyv, hanem egy lebilincselő, keserédes olvasmány. 

 

Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán sorozat

Az Édesvízi mediterrán sorozatot olvasva sok-sok humorban, gasztronómiai kalandban lesz részünk: Tóth Gábor Ákos könyve egy igazi kis könnyed, tavaszi-nyári olvasmány. A történet egy kanadai magyar házaspárról szól, akik úgy döntenek, hogy Balatonszépen telepednek le. Döntésüket egy örökölt kúria indukálja, amelyet szép lassan újjá építenek, közben pedig felfedezik a környéket, új barátokra tesznek szert s közben szép lassan beépülnek a falu életébe is. A Fenséges Rom épülése-szépülése közben a birtokról és örökhagyójának titokzatos múltjáról megdöbbentő részletek derülnek ki….

Többet nem is árulunk el, hiszen a csattanó a könyv egyik kulcsfontosságú eleme, de annyit elárulunk: nem várt fordulatokkal teli, lehetetlen könyvet fogtok olvasni!

 

Stephen King: Kívülálló

Stephen King világhírű író már messze földön ismert hátborzongató történeteiről, most egy újabb hátborzongató könyvvel jelentkezett. A történet egy oklahomai városban játszódik és egy brutálisan meggyilkolt kiskorú gyermek gyilkosságának körülményeit és elkövetőjét deríti fel. 

A borzalmas tettel egy köztiszteletben álló személyt vádolnak, azonban hamarosan kiderül, hogy a középiskolai baseball edzőnek szilárd alibije van. Anderson myozónak fel kell göngyölíteni az ügyet, vajon ki állhat a borzalmas tett mögött?

A Kívülálló egy nagyon összetett, izgalmas fordulatokkal tűzdelt, hátborzongató thriller, krimi rajongóknak kötelező olvasmány!

 

Végül, de nem utolsó sorban a S O I N S natúrkozmetikumok megálmodójának, Budai Edina aktuális kedvencét hoztuk el: 

 

 Magyarország számomra egyik legszínesebb és legnépszerűbb Riporter házaspárja Cseke Eszter és Takács András. (“Imádom az On the Spot – ot! A kezdetektől követem a munkásságukat).  Általuk ismertem meg a könyv íróját Edith Eva Eger- t. Annyira megfogott Edith, hogy azonnal megvettem a könyvét és el is olvastam. Azóta, abból a pozitív szellemiségből, energiából és csupa szívből merítek én is erőt időnként, ami neki van.

Ezért esett a választásom az Ő életrajzi könyvére.”

 

Hamarosan újabb könyvajánlóval jelentkezünk, addig is: jó olvasást kívánunk: izgalomban, szórakozásban, megdöbbentő felismerésekben nem lesz hiány! 


Leave your thought here