Karcsúsító finomságok

Édességekre és “sósságokra” évszaktól függetlenül mindig szükségünk lehet, bár variálhatjuk az alapanyagokat attól függően, hogy éppen mi terem az adott időszakban illetve évszakban. Aktuális cikkünkben most a túró és az eper lesz a középpontban, hiszen ez utóbbinak van most szezonja, előbbi pedig fehérjében gazdag laktató alapanyag!

 

Lapos túrós

Ez a sütemény az elnevezését leginkább arról kapta, hogy kis tepsi híján egy “nagy tesójába” került, ami azt eredményezte hogy lajhár módjára szétterült, az íze ettől még természetesen hibátlan lett!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 75 gramm szénhidrát csökkentett liszt (lehet zabliszt is, illetve 20 grammot helyettesíthetünk vaníliás fehérjével)
  • 30 gramm vaj
  • 25 gramm tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál 4:1 édesítő
  • egy csipet só

Feltét:

  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 12 gramm vaj
  • 1 csapott evőkanál 1:4 édesítő
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rizsdara (zabdarával helyettesíthető)
  • 1 evőkanál szénhidrát csökkentett liszt
  • 1 evőkanál tejföl

Öntet

  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál 4:1 édesítő

Elkészítés:

A tészta alapanyagait egy tálba kimérjük, majd összegyúrjuk. Ha összeállt a “massza” lisztezett deszkán kinyújtjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A feltéthez a túrót villával áttörjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és alaposan eldolgozzuk, hogy egy homogén egyveleget kapjunk. Ezt a tésztára kanalazzuk, majd elsimítjuk szépen. A tojást a tejfölt és az édesítőt kikeverjük és rásimítjuk a feltét tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 55-60 percet sütjük. 

A vékony tésztának köszönhetően ez igazán alakbarát, így uzsonnára nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, akár friss eperrel, akár cukormentes lekvárral és light tejszínhabbal is kiváló csemege.

 

Epres túrókrém

A világ talán egyik legegyszerűbb, már-már elronthatatlannak mondható diétás desszertje a túrókrém, amit akár este is nyugodt szívvel nyalogathatunk. ( Éjszakai hűtő-látogatók figyelmébe kifejezetten ajánljuk)

Hozzávalók:

  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 1 teáskanál 1:4 édesítő
  • 15-20 szem érett eper
  • 10-20 gramm főzőtejszín

Elkészítés:

A hozzávalókat aprítóba tesszük és addig “daráljuk” amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. 

Tipp: piskótára kanalazva is tökéletes feltét, valamint muffinok töltelékeként is abszolút megállja a helyét. ( Természetesen ezt a verziót éjszakára nem ajánljuk)

 

Epres túrógombóc

A túrógombóc örök kedvenc, a szezonális gyümölcs pedig mindig feldobja, szóval hoztunk egy extra diétás receptet hozzá.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 1 tojás
  • 3 csapott evőkanál NoCarb daramix
  • pár csepp vanília aroma
  • 1 teáskanál 1:4 édesítő

A bundához:

  • szénhidrát csökkentett panírmorzsa vagy darált mák, vagy földimandula liszt
  • 1:4 édesítő ízlés szerint

A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és 15 percet pihenni hagyjuk. Közben vizet forralunk, amibe egy pici sót teszünk, majd nekilátunk a gombócok formázásának. Mi a kis apró falatka-gombócokat részesítjük előnyben, de mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legszimpatikusabb méret ( ha van motiváció mehet a nagyok közepébe egy szem eper). Ha a panírra vagy a földimandulára szavazunk, egy serpenyőben elkezdjük pirítani kevés édesítő társaságában. Ha felforrt a víz és a gombócok is készen vannak, jöhet a fürdés: egy evőkanál segítségébe tegyük bele gombóckáinkat a vízbe és türelmesen várjuk meg, amíg a víz felszínére jönnek. Ha már mindenki a víz tetején úszkál várjunk még két percet, majd jöhet a bundázás. Összetört eperpürével tálaljuk. 

 

Túrós-sajtos rúd

Egyszer, sütéssel egy órán belül kész és lehetetlen abbahagyni: ez a sós kedvenc, hogy ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 250 gramm vaj
  • 250 gramm szénhidrát csökkentett liszt ( zabliszttel helyettesíthető)
  • só ízlés szerint

Feltét:

  • 1 tojás
  • zsírszegény trappista sajt ( nálunk 250 gramm elfogyott, de ki milyen gazdagon szereti)

Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk (1-2 cm vastagságúra kb) és rudakra szeljük. A helyes kis “téglalapokat” sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A sajtot lereszeljük, a tojás felverjük, ez utóbbival megkenjük a rudakat, majd jöhet a tetejükre a sajt. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt ropogósra sütjük.

 

+1 kakukktojás

Szezontól függetlenül aktuális kedvencünk a csokis banános muffin, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, tízóraira, uzsonnára is tökéletes, és ez az a süti, amit aztán bőszen lehet variálni!

Hozzávalók:

  • 70 gramm Szafi étcsokoládés muffin liszt
  • 10 gramm zsírszegény kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál 1:4 édesítő
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
  • 1,5 banán

Extrák:

  • Aszalt Meggy
  • Cukormentes csokoládé
  • Mogyoróvaj
  • Cukormentes mogyorókrém

 

Elkészítés: 

A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a tojást és a zsírszegény natúr joghurtot és homogén masszává keverjük. A banánt egy villa segítségével pépesre dolgozzuk és hozzákeverjük a tésztához. Ha megvagyunk jöhetnek bele az extrák: aszalványok, darabolt csokoládé, kinek mi a szimpatikus. A tésztát végül muffin formákba kanalazzuk és előmelegített sütőben 170 fokon 27 perc alatt készre sütjük. A mogyoróvaj és egyéb kencék kedvelőinek az adagolás a következő: 1 kanál tészta, a közepébe a kence majd még egy kanál tésztával lefedni. ( A kencék egyébként rá és bele kenve is tökéletesek, kissé bűnös, ámde igen varázslatos desszertet eredményeznek!!)

Reméljük, hogy receptjeink láttán már mindenki vad sütögetésbe kezdett, hamarosan újabb “csodákkal jövünk”. 

 


Leave your thought here