Januári könyvajánló

Új év, új könyvek! Az olvasás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, hiszen növeli a szókincset, bővíti az ismereteket, fejleszti a gondolkodást, a kreativitást és a képzelőerőt is, és nem utolsó sorban a stressz csökkentésében is fontos szerepet játszik. Időről időre hozunk Nektek egy könyvajánlót, ezúttal januári kedvenceinket osztjuk meg Veletek! 

 

Vámos Miklós: Dunapest

 

Vámos Miklós új könyvének főszereplője a negyvenes éveiben járó francia hölgy Linda, aki magyar származású férje halála után repülőre ül és Budapestre látogat. A férjével folytatott egyik eszmecsere során értette félre a magyar főváros nevét, innen következik a mű címe: Dunapest. A repülőút nem várt fordulatokat tartogat Linda számára, egészen pontosan új kapcsolatokat hoz neki. Megismerkedik egy a húszas éveiben járó lánnyal, Tóth Julival, aki néhány órás beszélgetés után vendégségbe invitálja főhősünket a Pozsonyi út 38-40.-be, ez pedig a regény fő színhelye. A patinás bérházban különböző történelmi alakok bukkannak fel időről időre, név szerint Carl Lutz svájci alkonzul és Raoul Wallenberg svéd követségi titkár. A jelen és a múlt finoman fonódik össze, így megalkotva egy igazán különleges és izgalmas regényt, de vajon hogyan alakul a cselekmény és mi lesz a szereplők sorsa?

 

 

Anne de Courcy – Chanel a Riviérán

 

1938-at írunk, amikor a Côte d’Azur a popma, az extravagancia és a gazdagság világa volt, valamint közkedvelt nyaralóhely, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Joseph P. Kennedy, Picasso, Somerset Maugham, Gloria Swanson, vagy például windsori hercegi pár. Az elit szokásává vált, hogy minden évben a Riviérán pihent, itt ugyanis zavartalanul mulathattak és relaxálhattak egymás társaságában úgy, hogy meglehetősen távol maradtak a “köznéptől”. A varázslatos világ középpontjában a világhírű divattervező,  Coco Chanel állt, akinek jelenléte és La Pause nevű villája tette felejthetetlenné a közeget és a környezetet is. 

Sajnos a valóság szép lassan utolérte  Côte d’Azur -t is, közeledett a világháború, megjelentek a nácik, s a luxus helyét a borzalom vette át: menekülő családok tömkelege érkezett a kiváltságosok nyaralóhelyére. A könyv zseniális elbeszélési stílussal ötvözi a precíz kutatómunkát, így bemutatván a kettősség korát egy olyan világban, amely hihetetlen magaslatokból hihetetlen mélyre zuhant.

 

Therese Anne Fowler – Zelda Fitzgerald regénye

 

Zelda Fitzgerald regénye 1918-ba kalauzolja olvasóit, amikor is a meseszép és vakmerő Zelda egy tánc estélyen megismerkedik F. Scott Fitzgeralddal, s szinte pillanatok alatt belé is szeret. A férfi azonban aligha mondható az ideális férjjelöltnek, hiszen  azt az illúziót kergeti, hogy híres regényíró lesz, ebből kifolyólag pedig nagyon gazdag is. Törekvéseit a Scribner’s kiadó támogatja, méghozzá úgy, hogy vállalja: megjelenteti első regényét. Zelda tele optimizmussal egy New York irányába tartó vonatra száll, a híres városban pedig hamarosan egybe is kel szerelmével. 

A fiatal pár igazi legendává válik és olyan helyeken fordulnak meg, mint például Hollywood, Párizs, vagy épp a francia riviéra. A dzsesszkorszak hajnalán véget nem érő mulatságokon vesznek részt, azonban Zelda ráébred, hogy ő nem más, mint csak a híres író felesége. Vajon ennyi lenne, vagy ő valaki más? Képes lesz arra, hogy megtalálja önmagát? Legyőzi-e saját démonjait, miközben férje démonjaival is folytonos küzdelmet vív? Ezekre a kérdésekre ad választ Therese Anne Fowler lebilincselő regénye. 

 

Halász Rita – Mély levegő

 

Halász Rita regényének főszereplője Vera, aki fuldoklik a házasságában. Egy durvára fajult veszekedés után két kisgyermekével elhagyja férjét és megpróbál új életet kezdeni. A kezdet nehéz, s főhősünket folyamatos kételyek gyötrik: vajon megpróbálja-e rendbe hozni a házasságát, vagy végleg vége mindennek? A könyv kíméletlen őszinteséggel és precizitással ábrázolja egy harmincas pár házasságának konfliktusait, kapcsolatuk alakulását és válságát, majd a “kivezető” út terhes végkimeneteleit, illetve állomásait. A szomorú, mondhatni traumatikus eseményeket, élményeket az író humorral és mesékkel keveri, így lesz a Mély levegő egy felkavaróan őszinte, ironikus, felejthetetlen alkotás. 

 

 

Lucia Berlin – Este a paradicsomban 

 

Igazán különleges könyvet hoztunk ajánlónk végére: az Este a paradicsomban ugyanis Lucia Berlin életéről szól. Az amerikai “kisember” rengeteg megpróbáltatáson ment át az évek során, s egy pillanatra sem vesztette hitét és reményét abban, hogy a dolgok idővel majd jobbra fordulnak. Három házasság, négy gyermek és egy heroinista férj mellett sikerül időt szakítani arra, hogy írással foglalkozzon és könyvbe kezdett. Sikerült létrehoznia egyedi hangját, s halála után el is nyerte méltó helyét a világirodalomban. A könyvet az író fia által válogatott fényképek és levelek egészítik ki, amelyek bepillantást engednek a reménybeli író gondolataiba.

 

S O I N S – tipp: az olvasás élményét igazán teljessé ebben az időben egy forró tea és egy luxus pakolás teszi, mi legalábbis így “kuckózunk”!

 

Reméljük meghoztuk a kedveteket az új olvasmányokhoz, hamarosan újabb ajánlóval jelentkezünk.  

 


Oszd meg a véleményed