Illatanyagok titkai

Vonzódunk az illatokhoz. Az illatok érzéseket idéznek fel bennünk. Egy emléket, egy kellemes pillanatot. Függővé tesznek bennünket.

A mesterséges illatanyagok a kozmetikumokban olyanok, mint az ízfokozók az élelmiszerekben. Többre értékelünk, egy erősebb illatú kozmetikumot, mert kellemesebbnek érezzük és órákon keresztül illatozhatunk tőle. Gondoljuk mi.  De ha tudnánk, hogy orrunk mennyire telített, mennyi-mennyi illat vesz körül minket, mely leterheli orrunkat.

Hisszük, ha nálunk nem okoznak bőrirritációt, akkor nekünk nem káros! – Tévedés!

Ha a bőrfelszínen nem okoz irritációt, attól még a bőrfelszín alatt beindulnak a kémiai folyamatok a kemikáliáktól. A szintetikus illatanyagok:

  • Ronthatják a bőr ellenálló képességét
  • Gyorsabban bonthatják a bőrben a kollagént
  • Hamarabb kialakulhatnak a ráncok a csökkent kollagén tartalom miatt

Miért van az, hogy nem érzem a természetes kozmetikum illatát?

A finomabb, gyengébb illatokat szinte már meg sem érezzük. Egy tusfürdő, egy testápoló, egy parfüm, egy hajlakk, egy illatos öblítő a ruhán képes leterhelni egész napra orrunkat. Ha pedig elhagyjuk a szintetikus illatokat a kozmetikumokban és természetes illatanyagokat használjuk, szinte nem is érezzük. DE elég 2 hét és ha nem szintetikus kozmetikumokat használunk, orrunk kifinomultabb lesz és könnyebben észrevesszük a könnyed lágy illatokat! Hozzászokik orrunk, hogy a kevesebb több.

Miért gondoljuk, ha valaminek erősebb illata van az jobban hat?

Az agyunk vonzódik az erősebb illatokhoz. Ha valaminek kevésbé van illata azt gondoljuk, hogy nincs hatása. Nincs benne semmi, ami jó lehet bőrünknek! Nagy világmárkák használják ki ezt és tesznek bele rengeteg illatanyagot, hogy a vásárlók szívesebben vásárolják meg és függői legyenek. De ha tudnánk, hogy a mesterséges illatanyagokkal ellátott kozmetikumok mennyire károsak a bőrnek, talán nem kockáztatnánk. A legtöbb illatanyag bőrirritációt okoz nem csak az érzékeny bőrű embereknél. Allergiás reakciót vált ki, vörös foltokat okoz, de súlyosabb esetben a bőr pórusai is begyulladnak.

Nem mindegy, hogy szintetikus illatanyag vagy természetes illóolaj.

A fragrance és parfume összetevőkön kívül az alábbi irritáló illatanyagokat teszik még a kozmetikumokba. A teljesség igénye nélkül, az összetevők (INCI – Ingredients) listában, ha az alábbiakat látod, akkor szintetikus illatanyagot tartalmaz a termék:

  • Fragrance
  • Parfum/Parfume

Gyermekek védelme is fontos – óvd a szintetikus illatanyagoktól

Sok gyártó nem foglalkozik a bőrirritációval, a szintetikus anyagokkal a gyermek kozmetikumok esetében sem. A gyermekeknek szánt termékek is tele vannak mesterséges anyagokkal és illatokkal. Ez nagyon komoly problémát okoz. Főleg újszülötteknél, akinek érzékeny kis orruk még alig találkozott erős illatokkal. Számukra az erős parfümmel és szintetikus anyagokkal telített tusfürdők és krémek nyugtalanságot is okoznak. Nem beszélve arról, hogy elnyomják azt a természetes illatot, melyet édesanyjukon éreznek, mely megnyugtatja őket.

A legtöbb kozmetikum mesterséges illatanyagot tartalmaz. Válassz mesterséges illatanyag mentes terméket, válaszd a természetes illóolajokkal készített termékeket, hogy gyengéd legyél a bőrödhöz.

http://www.soins.hu/

Ne feledd károsanyagmentes kozmetikumot válassz! A mindenmentes natúrkozmetikum az igazán jó választás, melyet használva bőröd meghálálja a gondoskodást!


Oszd meg véleményed itt