HYGGE, avagy a dánok titka

Talán sokak számára ismeretlen kifejezés lehet a hygge, ami nem is csoda, hiszen ez a szó kizárólag a dán nyelvben létezik. Tény, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebb és népszerűbb fogalom, mindemellett sokan nem is tudják hová tenni: amolyan gyertyás-pokrócos dologként tartják számon. De hogy mit is jelent valójában? Legújabb cikkünkben részletesen kivesézzük a témát!

 

Kezdjük a legelején: mi is az a hygge?

A szó szoros értelmében a hygge boldogságot, melegséget, barátságosságot, otthonosságot jelent, ami gyakorlatilag a jólét kifejezésére szolgál. A hygge az az állapot, amikor az otthonunk melegében boldogság áraszt el minket, baráti vagy családi körben. Magában hordozza a gyertyafényt, a takarókat, a mamuszokot és ezt már csak a forró italok és a sütemények fokozzák csak igazán.

 

A hygge nem csak egy kifejezés, maga az életérzés

Biztosan sokan vagyunk, akik már megtapasztalták, hogy mennyire tökéletes és jóleső érzés egy hosszú beszélgetés a kanapén kuckózva, vagy épp mennyire jóleső dolog tud lenni egy hideg napon egy gyertyafényes forró fürdő egy pohár borral. 

Nem arról beszélünk, hogy a dánok találták volna fel ezt a “korszakalkotó” kifejezést, de náluk bizony mindennaposak ezek a meghitt pillanatok. És ha már az otthonosságról beszélünk, érdemes ezt egy kicsit a lakberendezéssel is összekötni, így pedig el is érkeztünk a következő fejezethez.

 

Hygge az otthonunkban

Abban talán kiegyezhetünk, hogy mindenkinek mást jelent az otthon. Vannak, akik a minimál szerelmesei, akadnak, akik az eklektikára esküsznek, de bőven vannak olyanok is, akiknek az antik a mindenük. Egy azonban minden berendezésben közös: a lényeg, hogy hívogató, kényelmes és otthonos legyen. És valójában ezek azok a tulajdonságok, amik a legtöbb dán ember otthonát jellemzik. Ha bepillantást nyernénk egy átlagos dán otthonba, valószínűleg majd minden négyzetméteren találnák egy-egy mécsest, vagy gyertyát. Ezek a tárgyak pedig egyúttal melegséget, meghittséget sugároznak, ezek pedig a skandinávok mindennapjainak szerves részei.

Nem csak a gyertyák, a világítás is minden esetben nagy hangsúlyt kap. Mindegy az, hogy egy funkcionális lámpáról, vagy hangulatfényről beszélünk, a lényeg, hogy melegfehér izzók kapjanak mindenhol helyet. A hidegfehérrel ellentétben a melegfehér ugyanis szó szerint melegséget áraszt, ami különösen a sötét téli napokon igazán meghitt, otthonos hangulatot teremt.. És ha már itt tartunk még különlegesebbé tehetjük a mindennapokat egy arcpakolással.

Ha már a hűvösnél járunk, fontos a fűtésnél is elidőzni picit. A dánoknál ugyanis nem radiátorok biztosítják a kellemes hőmérsékletet, hanem a cserépkályha, a különféle hősugárzók és az infravörös fűtés. Annak érdekében pedig, hogy biztosan ne fázzanak bőven betáraznak vastag plédekből és párnákból is.

És ha már a párnákat és plédeket is megemlítettük, akkor elengedhetetlen daraboknak számítanak a kényelmes fotelek és kanapék is, emellett pedig fontos elemei a lakásnak a különböző festmények és dísztárgyak is, hiszen ezek tesznek egy otthon igazán személyessé. ( Na meg a gyönyörű fapadlók!)

 

Összegzésképpen talán nem is véletlen, hogy Dánia hosszú évek óta vezeti a legboldogabb országok listáját, a boldogság egyik alapfeltétele pedig az elégedettség, amihez a hygge is jócskán hozzájárul. 

Ha kedvet kaptatok egy meleg otthonhoz, indulhat is a lakberendezés, ami nem mellesleg szuper program a szürke őszi napokra is!

 


Oszd meg a véleményed