Ekcéma – hasznos kezelési tippek

Hogyan kezeljem? 5 gyors tipp a gyógyuláshoz!

Az a borzalmas ekcéma. Ma Magyarországon szinte minden családban van legalább egy ember, akit az ekcéma borzalmas tünetei kínoznak. A világ népességének pedig a 10%-át érintő probléma. Kiszáradt, kirepedezett bőr, vörös foltok, hólyagok felszakadva és felszáradva. Egy kellemetlen bőrgyulladás, mely rettentően fájdalmas tud lenni. Leggyakrabban kezeken és lábakon jelenik meg.

Sokan nem tudják, de allergiás reakcióként kialakult bőrgyulladásról beszélünk.

Többfajta Ekcémát különböztetünk meg. A kezelése is többféle lehet. Mindenképpen figyelni kell, hogy a megfelelő kiváló minőségű és természetes alapanyagokból készült krémet válasszuk kezelésnek, különben a tünetek súlyosbodhatnak és terjedhetnek.

Fontos, hogy ne hagyjuk a bőrt kiszáradni!

Számos ekcéma fajtát különböztetünk meg.

  • Diszhidrotikus ekcéma: kéz és láb ekcéma. Tenyéren, talpon és ujjközökön jelennek meg legfőképp a kis hólyagocskák.
  • Szeborreás ekcéma: jellemzően csecsemőkorban (6 hónaposnál fiatalabb babák esetében) alakul ki és nagyon nehéz különválasztani az atópiás bőrgyulladástól.
  • Mikróbás ekcéma: ez a legtipikusabb, kerek érmeszerű formája jellemzi. Kivörösödött részek gyulladtak, viszketnek, hámlanak.
  • Kiszáradás miatti ekcéma: a kor előrehaladtával bőrünk veszít nedvességtartalmából, így hajlamos a kiszáradásra, amely jó táptalaja az ekcémának.
  • Atópiás dermatitis: a genetikailag hajlamos személyek esetében beszélünk erről az ekcémáról. Gyakran már korai gyermekkorban kialakul a bőrgyulladás.

Legfőbb tünetei: viszketés, ebből adódó nyugtalanság. Kisgyermekkorban ebből adódó alvászavar, amely nagyban megnehezíti a szülők életét.

A vakarózás és az ebből adód hegek, sebek, nagyban hátráltatják a gyógyulási folyamatot.  Az egyik nagyon fontos kialakulási tényezője a stressz, mely ronthat az állapoton. A napfény viszont segít és javítja a bőrproblémákat.

Kiemelten fontos a tüneti kezelés mellett a helyes táplálkozás beiktatása, mely nagyban javítja a gyógyulási folyamatot. (tejmentes diéta). Gondos bőrápolás az alapja az ekcéma kezelésének. Ezzel szemben másik fajta Ekcéma lehet a kontakt ekcéma- mely főbb jellemzője, valamely anyagra fellépő gyulladásos reakció, allergia. Pl. fémek, kozmetikumok, tartósítószerek, illatanyagok.

Hogyan kezelhetem otthon? 5 hasznos kezelési tipp!

  1. Fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel érintkezzen kezünk, mert irritálja bőrünket és a tüneteket felerősíti.
  2. Nem szabad a bőrt hagyni kiszáradni, akár minden kézmosás után a megfelelő krémet használva kell megtartani a nedvesség tartalmát a bőrnek.
  3. Kerülni kell a stersszt! (bár ez igen nehéz, de nagyban befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot)
  4. Csökkenteni kell a tej alapú élelmiszerek bevitelét.
  5. Sok folyadékot kell fogyasztani, mert nem csak kívülről, hanem belülről is hidratálnunk kell. A bő folyadék bevitel segít a gyulladási folyamat gyors lefolyásában is.

Nagyon fontos megjegyezni, bár nagyon csúnya tünetei vannak a bőrgyulladásnak, de nem fertőző betegség, így nem kell félnünk.  A kezelés mellett érdemes felkeresni bőrgyógyászt is. Fontos, ha a szakember felismerte a betegség tünetei alapján az Ekcémát, mindenképpen a kezelésre kell fókuszálni.

Cél a bőrgyulladás megszüntetése, kezelése. Használjunk minőségi alapanyagokból készült krémeket. A természet patikájában számos összetevő áll rendelkezésre a bőrgyulladás enyhítésére.

Ajánljuk Neked: http://www.soins.hu/index.php?id=ekcemara


Oszd meg véleményed itt