Beszédes Vitaminok – Tél

Minden kétséget kizáróan a tél a legkomorabb, legsötétebb évszakunk: ilyenkor a legkevesebb a napfény, legrövidebbek a nappalok és az emberek többsége nem a természetben tölti a szabadidejét. Az időjárás a testet is megviseli kívül-belül, a bőr hajlamos a kiszáradásra, az immunrendszer legyengülhet, így kevésbé ellenállóbb a különböző baktériumokkal és vírusokkal szemben, a hideg következtében megjelenhetnek az ízületi gyulladások és ha ez még nem lenne elég, levertség és lehangoltság is jellemezheti a mindennapokat.

 

Azért, hogy a fent említett jelenségeket elkerüljük és vidámabban vészeljük át a telet igenis sokat tehetünk: mindig szakítsunk időt arra, hogy mozogjunk legalább egy keveset a friss levegőn,  tartsunk hetente legalább egyszer Énidőt és figyeljünk oda a vitaminok bevitelére, illetve pótlására is. De melyek is pontosan azok a vitaminok, amelyek télen elengedhetetlenek? Aktuális cikkünkben ezekről mesélünk! 

 

A-vitamin

Az A-vitamin az immunrendszer erősítésében, a látás fenntartásában és a szövetek helyreállításában játszik fontos szerepet. 

Élelmiszerek, amelyek fő A-vitamin források: zöld leveles zöldségek, máj, tej, tojássárgája, mangó, paradicsom, tonhal, sárgabarack, hering, szardínia.

 

S O I N S – Érdekesség

A retinil palmitát az A-vitamin egy formája, amely a retinolnál jobb stabilitással rendelkezik és a bőrbe szívódva retinollá alakul át. Az A-vitaminnak és származékainak sokrétű hatását számos területen elismerik, többek között a kozmetikában is. Jelenléte létfontosságú a szerkezet egységességének megőrzéséhez. Kiválóan normalizálja a bőr működését: hatással van a bőr hajlékonyságára, szabályozza a felhám sejtjeinek növekedését, közbelép a szarusodás folyamatába, elősegíti a hegesedést és megtartja a bőr élénkségét.

Az A-vitamin hiánya előidézi a bőr kiszáradását és a túlzott keratinképződés által érdes, kemény bőrt eredményez. A hidratálás elősegítésével visszaállítja a hidro-lipid egyensúlyt a felhám szintjén, bársonyossá teszi a bőrt, antioxidáns hatásának köszönhetően megszünteti az agresszív környezeti tényezők hatásait. Regeneráló és kedvező a sejtmegújulás folyamatának, meghatározza a bőr rugalmasságának növekedését és megelőzi a ráncok kialakulását.

A retinil palmitát egy öregedésgátló hatóanyag, igazi antioxidáns, amely felgyorsítja a sejtek megújulását és serkenti a kollagén- és fibroblasztképződést. Az A-vitamin többek között alma őssejt liposzómás nappali krémünkben is megtalálható, amely a piacon egyedülálló egyik leghatékonyabb ránctalanító natúrkozmetikum.

 

C-vitamin

A C-vitamin védi és erősíti az immunrendszert, táplálja a bőrt, elősegíti a csontok jó állapotának megőrzését, felgyorsítja a sebgyógyulást és méregteleníti a testet. 

Élelmiszerek, amelyek fő C-vitamin források: citrusfélék, kiwi, áfonya, eper, paradicsom, paprika, brokkoli, sötét leveles zöldségek, burgonya.

 

S O I N S – Érdekesség: 

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amely nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos. Különösen  a legnagyobb szervünk, a bőr számára, hiszen amikor például napfény éri “őt”,  a C-vitamin antioxidáns tulajdonsága számára az egyik legnagyobb védelem. Mindemellett segíti a kollagén képződését, bőrfiatalító hatással bír, hatékonyan köti meg a szabadgyököket, valamint segíti megszüntetni, illetve megelőzni a pigmentációt is. 

A C-vitamint mi sem felejtettük ki értékes alapanyagaink között, többek között megtalálható a MAP C-vitaminos arcpermetben és luxus arcpakolásainkban is. 

 

 

D-vitamin

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára, hiszen segíti más vitaminok és ásványi anyagok felszívódását és többek között elősegíti a csontok megerősödését is. Fő forrása elsősorban a napfény, de megtalálható néhány élelmiszerben is. 

Élelmiszerek, amelyek fő C-vitamin források: gombák, tőkehalmáj olaj, zsíros halak, tej, vaj, tojás.

 

 

E-vitamin 

Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segít megőrizni a bőr feszességét és megvédi a sejtmembránokat. 

 

S O I N S – Érdekesség:

Az E-vitamin lényeges a bőr egészsége számára, hiszen jelen van a sejtfalak lipofil részeiben. Erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik, védelmez a szabad gyökök romboló hatása ellen, valamint gyulladásgátló és regeneráló funkcióval is bír.

A Soins termékekben található E- vitamin összetétele:

Növényi olajból származó alpha, beta, gamma és delta (α, β, γ şi δ) tokoferol sűrítmény (min.50%), kozmetikai és gyógyszerészeti tisztaságú. Összetételében tehát jelen van mind a 4 tokoferol, amelyek együtt sokkal hatékonyabbak, mint külön-külön.

 

Az E-vitamin számunkra is nagyon fontos, értékes alapanyag, többek között az éjszakai ránctalanító bombába is beletettük, amely díjnyertes, – ahogyan az a nevében is szerepel-, éjszakai ránctalanító termék.

 

A vitaminokon túl az ásványi alapanyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezni, ezért figyeljünk oda a cink, a folsav, a kalcium, a szelén és a vas bevitelére is. A vitaminok pótlása csupán élelmiszerekből csak nagy odafigyeléssel és nehezen lehetséges, ezért nyugodtan vásároljunk be belőlük a gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban! 


Oszd meg a véleményed