Babáink popsijára mért legnagyobb csapás: a pelenkakiütés

Az eddig olyannyira nyugodt és tüneményes babád mostanában nyűgössé vált? Nemcsak az éjszaka során ébreszt fel sírásával, hanem napközben is egyre gyakoribbak a látszólag ok nélküli „hisztik”? Lehet, hogy a probléma hátterében az épp kialakuló pelenkakiütés áll.

A pelenkadermatitis gyakoribb, mint hinnéd. Mondhatnánk úgy is, hogy ez a kisbabák népbetegsége. Hiába a sok törődés és odafigyelés, sokáig szinte elkerülhetetlen volt, hogy legalább az enyhe változata ne jelentkezzen a pelenkás korú gyermekeknél.

A szerencsésebb csöppségek megússzák a fenék, combtő, alhas és lágytájék, tehát a pelenkával borított felületeken kialakuló apró, piros pöttyökkel és hámhiánnyal, ami ugyan ideig-óráig tartó viszketéssel is együtt járt, de súlyosabb helyzeteket nem eredményezett.

Velük szemben azonban rengeteg babának sokkal nagyobb kínokat kell kiállniuk: az apró pöttyök nagy kiterjedésű gyulladásokká és hólyagokká fejlődhettek, ami már állandó, égető fájdalommal keseríti meg minden egyes percüket… ezáltal pedig szüleiknek is fárasztó és szenvedésekkel teli napokat kell átélniük.

De vajon mi vezet a pelenkakiütés kialakulásához? Egyszerű, nem? Hát, a pelenka! Persze a válasz ennél kissé összetetteb. Hiszen a ma kapható – és helyesen használt – pelenkák önmagukban már nem irritálják a babák bőrét. A velük együtt járó vizelet és széklet, helyesebben mondva az ezekben található baktériumok és egyéb irritáló anyagok, az állandó nedves környezet már annál inkább. A kialakult kiütések aztán egyenes utat biztosítanak a további baktériumoknak és gombáknak, így szélsőséges esetben még a felülfertőződések is súlyosbíthatják a bajt.

Egy gondoskodó szülő persze sok mindent megtehet, hogy elkerülje a kiütések megjelenését, bár a nagyon érzékeny bőrű babák esetében még mindig nincs biztos megoldás, legfeljebb a tünetek mértékét és mennyiségét lehet kordában tartani. Lássuk, mik azok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni a megelőzés jegyében!

  1. Ügyelj a pelenka gyakori cseréjére! Minél kevesebb ideig van a popsi nedves környezetben, annál kevésbé valószínű a pelenkadermatitis kialakulása. Altatás előtt pedig még a száraz pelust is cseréld le, nem tudhatod, mikor érkezik az éjjeli pisi.
  2. Válaszd a modern, eldobható pelenkákat, hiszen a bennük található szemcsék visszatartják a nedvességet!
  3. Bármilyen pelenkát használsz is, figyelj rá, hogy ne rakd túl szorosan a picire, mert a kidörzsölődés újabb rizikófaktort jelent!
  4. Ha a hőmérséklet, időjárás engedi, hagyd szabadon a popsit! A szellőzés a felnőttek bőrének is jót tesz, nemhogy az egyébként nedves környezetben sínylődő apróságoknak.
  5. Fontos a megfelelő bőrtisztítás! Napi egyszer fürdesd meg picidet szappanmentes vízben, pelenkacserénél használj alkohol- és tartósítószermentes törlőkendőket!
  6. Légy különös tekintettel az intő jelekre, amikor új fajta táplálékot vezetsz be babád étrendjébe, mert a megváltozott széklet hamarabb irritálhatja a bőrét.

És hogy mi a teendő, ha már kialakult a pelenkakiütés? Először is légy nagyon körültekintő, hogy mivel érintkezik a babapopsi. Még egy-két generációval ezelőtt is gyakori módszer volt annak a bizonyos „piros ecsetelőnek” és néhány kikeverős oldatnak a használata, ám mára bebizonyosodott, hogy ezek sokkal inkább rontanak a helyzeten, hiszen kisebb vagy nagyobb mennyiségben mérgező anyagokat, például higanyt tartalmaznak. Ugyanígy kerüld a hintőpor használatát, mely csak kiszárítja a baba bőrét, de a nedves környezet nem szünteti meg, s védőréteget sem képez vele szemben.

De akkor milyen megoldás marad? Olyan természetes összetevőket tartalmazó kenőcsök siethetnek segítségedre, mint például a Soins levendulás popsikenőcse. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nagyon gyorsan segít orvosolni a problémát. Nem csupán megnyugtatja és hidratálja a baba popsiját, de az általa képzett védőréteg egyszerre védi a nedvességtől és a kiszáradástól a picik bőrét.


Leave your thought here