Baba bőrápolás mesterfokon

A babák bőre különösen érzékeny, érzékenyebb, mint nekünk felnőtteknek, így igazán fontos, hogy az picik bőrének ápolására nagy gondot fordítsunk.

A kisbaba közérzetét, hangulatát befolyásolja, hogy ha a bőre kipirosodik, kiszárad vagy akár bőrgyulladásban szenved. A környezeti hatások az időjárás, mind-mind olyan tényező, mely próbára teszi puha érzékeny bőrüket.

A legjobb természetesen a megelőzés. De ha már esetleg bármilyen bőrprobléma jelentkezik, igazán fontos, hogy jó minőségű természetes alapanyagokból készült termékeket válasszunk.

A pelenka kiütés (pelenka dermatitis) nagyon fájdalmas tud lenni a kicsik számára és törődést igényel.  Hangulatában is változást okozhat. Nyugtalan lesz, többet sír a fájdalomtól. Ilyenkor a mama is nyugtalanabb és feszültebb lehet. Ha már kialakult a pelenka kiütés, akkor fontos, hogy segítsük a mihamarabbi gyógyulást.

Az alábbi tippeket adjuk, a gyorsabb gyógyulás érdekében:

  • Minél többet próbáljuk meg szabadon hagyni a problémás felületet, hogy levegőzhessen.
  • Próbáljuk meg, a lehető leggyorsabban tisztába tenni, ha bepisilt, bekakilt, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a nedves felülettel.
  • Fürdetés után próbáljuk meg minél szárazabbra törölni krémezés előtt. Mivel ilyenkor a popsijuk igen érzékeny, így használjunk kevésbé érdes tapintású törölközőt és próbáljuk törlés helyett csak felitatni a vizet vele.
  • Lehetőleg ilyenkor (is) kerüljük a vegyszeres baba popsi törlőket, használjunk inkább kamillateával átitatott vattát, majd száraz vattával törölgessük át, és minden pelenkázásnál használjunk speciális krémet.
  • Használjunk jó minőségű lehetőleg 100%-ban természetes alapanyagból készült popsi krémeket, hogy ne szívódjanak fel a bőrön  a károsanyagok (kőolaj származékok, parabén, illóanyagok, színezékeket stb.)

A mesterséges anyagok és vegyszerek allergiás reakciót is okozhatnak a baba bőrén, így még inkább fontos, hogy natúr krémekkel védjük az érzékeny bőrüke. Mielőtt bekennénk a kipirosodott területet, törölgessük le óvatosan az előzőleg bekent krémet, hogy a friss krém, a legjobb hatást érhesse el.

A séta télen is kell a babának!

A hideg időben is sétálunk, mert jót tesz a babának is a friss levegő és a mamának is kikapcsolódás. Azonban figyeljük arra, hogy ha be is öltöztetjük a kisbabát, kis arcocskája érintkezik a hideg levegővel és hamarabb kiszárad kipirosodik, majd érzékennyé is válhat. A legjobb, ha séta előtt pár perccel bekenjük óvatosan a kis arcát és kezeit bőrnyugtató hidratáló krémmel, így megelőzhetjük a kiszáradást. Hagyjuk megszáradni a krémet mielőtt kimegyünk a hidegre.

Ami jó a babának az jó a mamának is!

Bőrnyugtató krémet kezünk és bőrünk védelmében érdemes használni. Sok anyukánál épp kisbaba mellett szárad ki lényegesen a kéz és ha nem figyelünk gyakran akár ekcémává is alakulhat, mert gondoljunk csak bele hányszor mosunk kezet a pici mellett? Amikor ennivalót készítünk neki, amikor házimunkát végzünk, pelenkázás előtt és után. Pici babák esetében ez csak halmozódik.

Használjunk minden nap olyan krémet, amely nemcsak védi, de ápolja is a baba/mama érzékeny bőrét. Nemcsak akkor érdemes természetes alapanyagú krémeket használni, ha már kialakult a bőrprobléma, hanem megelőzésre is. Hiszen nagyon sok kisbabának még a kezdettekkor kialakulhatnak allergiás reakciói a vegyszerekre, melyeket jobb megelőzni.

Megfelelő krémekkel nem csak védhetjük bőrt, de segíthetünk ellazulásukban is. Gyengéd simogató mozdulatokkal való babamasszázs teljes testen, olyan kötődést eredményez baba-mama között, amitől mindketten kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak lesznek!

Bőrprobléma esetén érdemes konzultálni kezelőorvossal, de kiegészítő kezelésnél 100% természetes alapanyagú krémeket használjunk!

A nap fénypontja pedig a fürdetés, ilyenkor baba-mama-papa is megnyugszik és ellazul. Segítsünk hát egy finom illatú, természetes fürdő tejjel, hogy igazán könnyűvé tegyük a fektetés előtti pillanatokat. A jó alváshoz a nyugtató esti fürdés és rituálék is hozzájárulnak.

Legyenek a napjaitok és éjszakáitok csodálatosak és probléma mentesek! Mi elkötelezettek vagyunk a babák iránt, így minden termékünket szakemberek segítségével úgy fejlesztettünk ki, hogy tökéletes választás legyen a babádnak.


Oszd meg véleményed itt