
Augusztusi finomságok
Sajnos elérkeztünk a nyár utolsó (és úgy látszik legmelegebb) hónapjához, éppen ezért nincs idő szomorkodni: használjuk ki a lehető legjobban az augusztusi napokat!
Az időjárás szerencsére lehetővé teszi a változatosabbnál változatosabb programok tervezését-szervezését, s bár a nagy melegben nem szeretünk annyira a konyhában álldogálni, a finomságokra is kell időt szakítani, hiszen néhány gyümölcsnek pont most van a szezonja. ( Igyekeztünk olyan recepteket hozni, amelyek megúszósabbak, így nem kapunk majd hőgutát, legalábbis a konyhában nem 🙂 )
Főszereplőink pont ezért most a málna, a dinnye és a barack lesznek, nézzük is gyorsan az ínycsiklandó recepteket!
Görögdinnye-feta falatok
A nagy melegben nincs is jobb néhány hűsítő falatkánál, ez az összeállítás pedig vendégváró “előételként” is tökéletesen megállja a helyét!
Hozzávalók:
- görögdinnye
- feta sajt
- mentalevél
Elkészítés:
A mentaleveleket tisztítsuk meg és szárazzuk le, a görögdinnyét és a feta sajtot pedig vágjuk “szabályos” kockákra. Egy szendvics pálca segítségével rögzítsük őket a következő sorrendben: görögdinnye-feta sajt-mentalevél.
Célszerű sokat készíteni belőle, mert ez az étel, amit garantáltan nem lehet abbahagyni.
Sárgadinnye-sonka falatok
A görögdinnye mellé sárgadinnye is dukál, mégpedig sonkával és sajttal. Ez a “falatka” kicsit kalóriadúsabb rózsaszín társánál, de isteni íze van és roppant laktató is!
Hozzávalók:
- sárgadinnye
- pármai sonka
- érlelt sajt
Elkészítés:
A sárgadinnyét és a sajtot vágjuk csinos kis kockákra, a sonkát pedig szeleteljük fel leheletvékonyra. Jöhetnek a szendvics pálcikák és az összeszerelés: sajttal indítunk, majd következik a sonka, végül pedig a dinnye zárja a sort.
Sárgabarackos/málnás tejberizs
A tejberizs gyerekkori, megunhatatlan kedvenc és szinte a végtelenségig variálható. Most egy olyan receptet mutatunk, amely bombabiztos és extrán krémes!
Hozzávalók:
- 100 g rizs
- 200 ml tejszín
- 250 ml tej
- 50 ml víz
- vanília aroma
- édesítő
Elkészítés:
A rizst alaposan átmossuk és közepes lángon felrakjuk a vízzel főni. Ha elfőtte a vizet, jöhet a tej és a tejszín fele hozzá, majd az édesítő és a vanília. Türelmesebb kedvűek folyamatos kevergetés mellett nagy lángon főzhetik, a lustábbacskák pedig tartalékon, időnkénti ránézéssel dolgozzanak. Ha a rizs magába szívott mindent, jöhet a tej és a tejszín másik része, így főzzük majd készre. Ha levettük a tűzről érdemes egy darabka vajat is keverni bele, így megóvjuk majd desszertünket a ráncosodástól. (Ugyebár a ráncokat senki sem kedveli)
Ki hogy szereti, langyosan, hidegen, melegen friss málnával/barackkal ( pürésített verzióval is mennyei) tálaljuk.
SOINS tipp: amennyiben érzékeny vagy a tejtermékekre, tej helyett használj növényi tejet, tejszín helyett rizs/zab tejszínt, vaj helyett pedig kókuszolajat!
Barackos/szilvás mákos gombóc
Nálunk hatalmas kedvenc a gombóc, most egy extra változatot hoztunk belőle!
Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya
- 150 g liszt ( DiaWelness ch sütőliszt/zabliszt)
- 1 ek rizsdara
- 15 g zsír (kacsa)
- 1 tojás
- mák
- édesítő
- lekvár (barack/szilva)
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, alaposan áttörjük, majd hagyjuk hűlni. Ha eleget “pihent” hozzákeverjük a lisztet, a tojás, a zsírt és a darát és egy homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és 5×5 centis négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe lekvárt teszünk, majd ügyesen a felhajtogatjuk a széleit és csinos gombócot formázunk belőlük. Egy lábasban vizet forralunk, majd mikor már lobog beletesszük a gombócokat és 10-15 perc alatt készre főzzük őket. Egy edényt kikenünk kacsazsírral és óvatosan átforgatjuk benne a gombócokat, majd végül darált mákba (édesítő ízlés szerint) hempergetjük őket.
Zabos-csokis barackos/málnás süti
Végül, de nem utolsó sorban egy tepsis sütit mutatunk, amely igazán könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 100 g liszt ( zab/ ch csökkentett sütőliszt)
- 70 g zsírszegény kakaópor
- egy kávéskanál sütőpor
- 4 csapott evőkanál 1:4 édesítő
- 2 db tojás
- 6-7 ek zsírszegény natúr joghurt
- 7 szem sárgabarack
- wawel cukormentes étcsokoládé ( ízlés szerint)
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a joghurtot. A sárgabarackot és a csokit kockákra vágjuk, majd belekeverjük a tésztába.
A tésztát egy szilikonos/kilisztezett formába tesszük és 180 fokos előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. ( A variálhatóság kedvéért a barackot és a csokit a tészta tetejére is dobálhatjuk!)
Reméljük, hogy meghoztuk a kedveteket egy kis konyhai időtöltéshez, kellemes alkotást kívánunk!