Ami természetes, az csak jó lehet? – Tévhitek a natúrkozmetikumokról – 1. rész

Megannyi mítosz kering az interneten és a kozmetikumok iránt érdeklődők között a természetes szépségápolásról, így a natúrkozmetikumokról is. Vannak ezek között pozitív és negatív töltetűek is, ráadásul sokat annyisor hallottunk már, hogy hajlamosak vagyunk kézpénzként kezelni őket.

Pedig sok alapvetőnek tűnő ismeretünk mögött pletykák, vagy félreértelmezett tények állnak. Érdemes hát kicsit jobban utána járni, hogy mik is az igazi tények, valamint a leggyakoribb tévhitek!

 

Természetes, tehát jó

A natúrkozmetikumok értelem szerűen azért jöttek létre, hogy szervezetünk, bőrünk minél kevesebb mesterséges összetevővel, vegyi anyaggal érintkezzen, mert ezek sok esetben irritatívak, vagy épp „csak” kontraproduktívak”, hiszen nem jelentenek valós megoldást, csupán tüneti kezelést.

Ebből kifolyólag logikusnak tűnhet – épp ezért ez az egyik legbecsapósabb tévhit – hogy a természetes összetevőkből készülő kozmetikumok már csakis jók lehetnek. Pedig ha picit is belegondolunk, rájöhetünk, hogy ez a logika sok ponton is hibás. Először is, számtalan dolog okozhat allergiát a természetben, például a pollenek, hogy csak a legkézenfekvőbbet említsük. Az összetevők arányaira is érdemes figyelni, hiszen egyes alapanyagok kis mennyiségben csodákra képesek, ám ha túlzásba visszük a használatukat, épp az ellenkező hatást tudják kiváltani.

A természetesség jegyében mondhatnánk azt is, hogy amit a Föld adott nekünk, az már biztosan jó, de ezen a gondolatmeneten végighaladva pár lépésben juthatunk el oda, hogy a kőolaj és származékai is a Földből származnak. Pedig azt mindannyian tudjuk, hogy épp ezek azok, amiket el kell kerülni, ha bőrápolásról van szó.

A natúrkozmetikumok csak akkor lehetnek valóban jók, ha a megfelelő alapanyagokat, a megfelelő arányban és technikával használják fel a készítők, ám a vásárlónak mindig meg kell győződnie arról is, hogy az ő bőrére vagy problémájára ideális-e az adott termék

A natúr kevésbé hatásos

Ennek a tévhitnek is megvan a maga alapja: a mesterséges összetevőket tartalmazó kozmetikai szerek gyakran meglepően gyorsan fejtik ki hatásukat, épp azért, mert egyes alkotóelemeiket külön ezzel a céllal fejlesztették ki. A gyors eredménynek köszönhetően aztán sokan úgy hiszik, megtalálták a tökéletes csodaszert. Csakhogy ezek a készítmények sok esetben csupán ideiglenes tüneti kezelést jelentenek. A natúrkozmetikumok ezzel szemben lehet, hogy lassabban érnek el látványos hatást, ám az eredmény valóban hosszan tartó lesz.

Ezen felül érdemes azt is figyelembe venni, hogy az Európai Unio területén ma már nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a kozmetikai termékekre is, így ha egy készítmény leírása például azt állítja, hogy csökkenti a bőr zsírosodását, akkor ezt magának a terméknek teljesítenie is kell. Érdemes tehát emiatt is alaposan elolvasni az egyes termékek tájékoztatóját, hiszen így tudhatjuk, hogy mire számítsunk használatukkor.

Csináld magad termékek

Ha nincs benne semmi mesterséges, én magam is el tudom készíteni! – gondolják sokan. Pedig ennél távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. Csak azért, mert kizárólag természetes összetevőket tartalmaz egy kozmetikum, még nem mondhatunk le a szakértelemről, a sok-sok kutatásról és megfelelő felszereltségről, ami ahhoz szükséges, hogy valóban hatékony és egészséges készítmény legyen a végeredmény.

Ráadásul a természetes nem azt jelenti, hogy abban a formában használjuk fel az alapanyagokat, ahogyan azt a természetben megtaláljuk: az olajok, koncentrátumok előállításához szaktudás és technológia szükséges. És akkor még nem is beszéltünk a „minőségellenőrzésről”, mely során megállapítják, hogy a természetből származó összetevő mentes-e a káros anyagoktól, melyek megannyi úton szennyezhették be azt.


Oszd meg véleményed itt