A környezetet kíméljük vagy a babák popsiját?

Egyre több a tudatos anyuka, aki számára nem csupán a babák és a saját kényelmük a fontos, hanem a bolygónk jövője is. Számukra sarkalatos pontnak számít a pelenkakérdés, hiszen az első pár évben minden egyes percet meghatároz, hogy mit visel a pici.

Első pillantásra egyértelműnek tűnik, hogy a környezetkímélés jegyében a mosható pelenkákat kell választani, ám a kérdés összetettebb, mint gondolnánk! A témában végzett kísérleteknek és elemzéseknek köszönhetően ma már egy sokkal árnyaltabb képpel rendelkezünk az ideális pelenkákat illetően.

Az eldobható pelenkák elleni legnagyobb érv, hogy egyetlen gyerek a szobatisztaság kezdetéig nagyjából egy tonna hulladékot termel, ráadásul minden egyes pelenkánál legalább 100 évig tart, míg a hulladék lebomlik. Ugyanakkor ezeknél a pelenkáknál is el lehet járni környezetbarát módon, amennyiben a szelektív hulladékgyűjtést követően a használt pelusok erre szakosodott feldolgozóüzembe kerülnek, hogy a megfelelő módon hasznosítsák őket újra.

Ezzel szemben a mosható pelenkák jóval kevesebb hulladéktermeléssel járnak, ugyanakkor ahhoz, hogy valóban csökkentsük a környezetszennyezést, nem mindegy, miképp mossuk őket! Ha hagyományos szereket használunk, a vegyszerek és a nagy vízfogyasztás éppolyan káros hatással lehet bolygónkra, mint az eldobható pelusok használata. Érdemes tehát alternatív eszközöket alkalmazni: a mosódió, mosószóda vagy épp az ecet tökéletesen helyettesítheti a mesterséges mosószereket.

Azt illetően tehát, hogy melyik a jobb választás a Föld szempontjából, nehéz megállapítani, hiszen sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, mint hinnénk. Magyarországon ráadásul még nincs pelenkára specializálódott hulladékfeldolgozó, így a szelektív gyűjtés sem lehetséges – bár Győr-Moson-Sopron megyében már találhatunk úgynevezett barna fedeles kukákat, melyekbe többek között a pelenka is belekerülhet.

De ha kizárólag a környezettudatosság szempontjából nem tudunk dönteni, akkor miket érdemes még szem előtt tartani? Természetesen mind a két verziónak megvannak az előnyei és hátrányai, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb pro és kontra érveket!

Eldobható pelenkák:

 • Nagy mennyiségű, lassan lebomló hulladékot termel.
 • Egy pelenka egyetlen alkalommal, egyetlen babához használható.
 • Folyamatosan újra kell tölteni a készletet.
 • Nem lehet előre megvenni, mert ha kinövi a baba, nem tudjuk felhasználni.
 • Hosszan száraz marad, ritkábban kell cserélni.
 • Magában tartja a szagokat, használat után pedig rögtön a kukába kerül.
 • Szárazan tartja a popsit.

Mosható pelenkák:

 • Tisztításuk sok időt, energiát és vizet igényel.
 • Kisebb a nedvszívó képessége, ezért gyakrabban kell cserélni.
 • Használat után nem lehet azonnal eltüntetni, hiszen a mosással meg kell várni, míg összejön a megfelelő adag.
 • Mosás után nehezen szárad meg.
 • Kevesebb hulladékot termel.
 • Egyetlen pelus több babánál is használható.
 • Egyszeri beruházást jelent, méretre állítható, nem kell hamar lecserélni.
 • Jobban szellőzik, így kevésbé alakul ki a pelenkakiütés, de csak ha megfelelő időközönként cseréljük.

A döntés tehát nem egyszerű. Bármelyik megoldás legyen a szimpatikusabb, érdemes először akár kölcsönkérni más szülőktől 1-1 darabot, hogy kipróbálhassuk, melyik az ideális Nektek és persze babának. Akár az eldobható, akár a mosható mellett teszitek le a voksotokat, mindenképpen figyeljetek rá, hogy az adott pelenkafajtához megfelelő bőrápolásról is gondoskodjatok. Hiszen még a legkímélőbb pelenkánál is számolni kell azzal, hogy picik bőre szinte állandó jelleggel kissé nedves és nehezen szellőző környezetben van, így fontos, hogy olyan krémmel ápoljátok a popsijukat, ami megelőzi vagy épp kezeli a kiütések és irritációk megjelenését.


Leave your thought here