A gyönyörű barna bőr titkai  

A nyár egyik jellemzője a gyönyörű barna bőr, azonban az áhított “tengerparti” megjelenést egyre nehezebb kivitelezni. Szem előtt kell tartani, hogy rendkívül megnövekedett a káros UV-A és UV-B sugárzás, melynek következtében kiemelt figyelmet kell szentelni a bőr védelmére. Mindemellett pedig számos tényezőre kell ügyelni, aktuális cikkünkben a gyönyörű barna bőr “elengedhetetlen kellékeit” hoztuk el Neked!

 

A bőr védelme

Bárhova is mész védened kell a bőrt a káros sugaraktól és persze a leégéstől. A dolgos hétköznapokra válassz egy fényvédővel ellátott színezett, vagy “sima” nappali hidratálót és használj kiegészítésként arcpermetet is! Ha kirándulást, napozást, strandolást tervezel, válassz a bőrödnek megfelelő SP faktorral ellátott naptejet! Mindig tartsd szem előtt a fokozatosság elvét, főleg abban az esetben, ha világos bőrrel vágsz neki a kalandnak! Kezdetben érdemes egy 50 faktoros kozmetikumot választani, majd fokozatosan “lejjebb vinni” a faktorszámokat, “50-30-25-20-15 kövesse egymást a sorban”. A már fent említett káros sugarak miatt alacsonyabb faktorszámú készítményt kockázatos választani, ha mégis úgy döntesz, hogy 10-2 közötti skáláról választasz, mindenképp az esti órákban napoztasd ezekkel a bőrödet!  Aranyszabály: délelőtt 11 és délután 3 között kerüld a napot, a fényvédő kozmetikumokat pedig legalább fél órával indulás előtt alkalmazd!

 

A szem védelme

Ugye nem felejtetted el, hogy amikor napozol gyakorlatilag a tested minden pontját kiteszed a káros sugaraknak?! Csak úgy, mint a bőröd egészségére, a szemed világára is ügyelned kell: szerezz be egy nagyon magas minőségű napszemüveget, amely megóvja majd a látásodat az UV-sugaraktól!

 

A haj védelme

Ugye nem szeretnéd, hogy a nyár végére letöredezzenek féltve őrzött tincseid? Nos, akkor nem árt a hajad védelmére is egy kis figyelmet szentelni, mivel a sugarak és a sós vagy éppen klóros víz sem kíméli azt. Válassz olyan naptejet/olajat, amit a hajadra is használhatsz, ügyelj arra, hogy fejbőrödet is masszírozd át vele, hiszen ez is ugyanúgy le tud égni, mint a tested többi része! Strandolás után egy kímélő samponnal mosd át a hajad, és ne feledkezz meg a hidratáló pakolásról sem! A barna bőr és a töredezett haj szerinted sem jó páros, ugye?!

 

A szervezet védelme

Ha érzékeny vagy az erős napsugárzásra (és akkor is ha nem), viselj kalapot, kendőt és lehetőleg kerüld az erős sugárzást! Ugye milyen rossz lenne napszúrással a szobádban feküdni, miközben a többiek ezerrel barnulnak?!

 

Bőrtípus

Fontos tudnod, hogy pontosan melyik bőrtípusba tartozol, így könnyen elkerülheted a leégést és természetesen a bőrödnek is nagyon jót teszel. Az alábbi kategóriákba tartozhatsz:

1- es típus: jellemzői a vörös haj, világos szem-, és bőrszín, valamint a szeplők. Ha ebbe a kategóriába tartozol sajnos könnyűszerrel leéghetsz, maximum 3-10 percet tartózkodhatsz a napon védelem nélkül.

2-es típus: jellemzői a világos, szőke haj, világosabb szem-, és bőrszín. Maximum 10-20 percet tartózkodhatsz a napon védelem nélkül.

3-as típus: jellemzői a sötétszőke/barna haj, sötétebb szem-, és bőrszín. E típus könnyen barnul és akár 30 percet is eltölthet a napon védelem nélkül. (De nem javasoljuk!)

4-es típus: jellemzői a sötét haj-, és szemszín. Barnulási szempontból e kategória képviselői a legszerencsésebbek, ők akár 45 percet is eltölthetnek védelem nélkül (De nem javasoljuk!) a napon és nagyon könnyen, gyorsan barnulnak.

 

Hidratálás

A bőrt nem csak kívülről, hanem belülről is védeni, táplálni kell, melynek az egyik legjobb formája a hidratálás. Figyelj arra, hogy naponta legalább 3 liter folyadékot (lehetőleg víz) fogyassz, rendszeres időközönként!

 

Vitaminok

Ha már a belső ápolásnál tartunk, nem szabad elfeledkezni a szervezet bőséges tápanyaggal való feltöltéséről sem. A délelőtti órákban és uzsonnára válassz rostokban, vitaminokban gazdag friss idény gyümölcsöket: az őszibarack, a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye tuti választás lehet! Napozáshoz kiegészítő vitaminként a Béta-karotint ajánljuk, amely segít a barnulásban és a barna bőr megtartásában is. Emellett esténként fogyassz kollagént, valamint a C vitaminról, a Q10-ről és a Hialuronsavról se feledkezz meg!

 

Konzerválás

Ugye Te is azt szeretnéd, ha nyári barnaságod minél tovább kitartana? Nos, akkor fontos szem előtt tartanod, hogy szűrt fényben barnulsz a legjobban és az így nyert barnaság a legtartósabb. Szóval, tényleg ne napozz 11 és 3 között, mert csak a bőrödet kínzod, legyél türelmes, hiszen hosszú távon ez kifizetődik majd! Minden napozás után zuhanyozz langyos vízben ( nem kádban lubickolunk!) és használj napozás utáni hidratálót! A S O I N S nyári testápoló teje bőrnyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, így nem csak ápolja, hanem meg is nyugtatja az “igénybe” vett bőrfelületet, ráadásul mindezt ragacsos érzet nélkül teszi!

Reméljük megfogadod tanácsainkat és fenséges barna bőrrel hódítasz majd ősszel is, tarts velünk legközelebb is!

 

 


Leave your thought here